Skrotad uppgörelse väcker protester
Region Skånevill inte längre jämföra lönerna för Vårdförbundets medlemmar med läkarna. En formulering om att jämförelsen ska göras med ”andra kvinnodominerade grupper” har väckt starka protester.
Lyn anDersson trodde först inte att det var sant när hon såg hur arbetsgivaren hade formulerat sig i protokollsanteckningen. ?
— Det är otroligt pinsamt och känns som stenåldern. Våra löner ska baseras på utbildning och ansvar, inte på kön.?
Lyn är sjuksköterska på akuten i Lund samt traumasamordnare på sjukhuset. Det var hon som anmälde Region Skåne till diskrimineringsombudsmannen, DO. ?
— Det gör ju ingen nytta att gå i korridorerna och gnälla, det är bättre att göra något än att bara bli irriterad.
DO tog inte upp frågan eftersom man anser att myndigheten inte kan ompröva enskilda avtalsformuleringar eller protokoll som har skrivits mellan arbetsgivare och fack. Lyn hade kanske inte väntat sig någon åtgärd, men ville markera att det inte är okej som arbetsgivare att uttrycka sig på det viset. ?
Gösta Rehnstam, förhandlingschef för Region Skåne, lägger sig platt och säger att formuleringen var olycklig.?
— Vi har försökt att dementera den. Självklart gör vi inte skillnad på manliga och kvinnliga löner utan vi har tvärtom prioriterat de kvinnodominerade yrkena i vården och sett till att lönerna har höjts mest för de grupperna, säger han.??
Men Mats Runsten, tillförordnad ordförande för Vårdförbundet Skåne, menar att formuleringen mycket väl speglar vad som sades i förhandlingarna.
— Vi har absolut inte uppfattat det som att vi ska jämföras med alla grupper. Då har arbetsgivaren svängt i frågan och det får stå för dem.?
Mats Runsten är mycket besviken över att Region Skåne inte står fast vid den långsiktiga överenskommelse som gjordes 2008.?
— Förtroendet för arbetsgivaren har fått sig en rejäl törn när de backar från att lönegapet inte ska öka mellan läkarna och våra grupper.?
Årets avtal ger Vårdförbundets medlemmar i regionen ett genomsnittligt påslag på 1,7 procent. Läkarna får 1,5 procent, men i kronor räknat blir det betydligt mer och gapet mellan läkarna och Vårdförbundets medlemmar ökar igen.?
— Vi börjar ju undra om det var lönt att vi strejkade, det blev en liten ljusning, men nu får vi stå tillbaka igen, säger Lyn anDersson, som efter tio år i yrket har en lön på 23 700 kronor i månaden.??
Gösta Rehnstam anser att Vårdförbundet har fått rejäla löneökningar de senaste åren. Inräknat årets 1,7 procent blir det sammanlagt 15,7 procent sedan 2008. Det ger ett snitt på fyra procent per år.?
— Vår hållning har hela tiden varit att satsa på Vårdförbundets medlemmar för att de inte ska ligga under andra jämförbara grupper och det gäller även mansdominerade yrken. It-personal, ekonomer och ingenjörer har under samma period fått mindre, säger han.?
När det gäller frågan om lönegapet till läkarna så anser Gösta Rehnstam att regionens nuvarande lönepolicy— där man jämför grupper med liknande utbildningslängd, kompetens och ansvar — är det som ska gälla framöver.
Mats Runsten tar det som ett löfte inför nästa års löneförhandlingar.?
— Då hoppas jag att Region Skåne gör något åt de stora skillnader som finns mellan oss och mansdominerade yrken som ekonomer och ingenjörer, säger han. ?