100 000 till katastrofhjälp i Pakistan

Vårdförbundet skänker 100 000 kronor till Röda korset/Röda Halvmånens katastrofhjälp i översvämningsdrabbade Pakistan.

30 augusti 2010

– Det behövs mer aktioner för Pakistan i Sverige än hittills, konstaterar Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Översvämningarna i Pakistan är den värsta i landets historia och har påverkat över 70 procent av landet. Men donatorernas givmildhet är hittills betydligt mindre än vid tsunamin och jordbävningen i Haiti. 

– Jag kan tycka att det är konstigt att det har kommit in så lite insamlingspengar till Pakistan. Många fler är drabbade och mediabevakningen av katastrofen är stor, ingen kan ha missat vad som händer.  Jag tror att det handlar om att det inte är samma plötsliga katastrof som tsunamin och jordbävningen i Haiti utan en mer segdragen katastrof.

Viktigt att stödja utifrån etiken

Svenska Röda Korset har startat en akutinsamling för att hjälpa de drabbade i Pakistan. Vårdförbundet skänker 100 000 kronor.

– För oss är det viktigt utifrån den etik våra medlemsgrupper står för. Vi försökte hitta en organisation som kan stödja våra yrkesgrupper, så som vi gjorde när det gällde Haiti.

Kunde inte vänta längre

Dit gick Vårdförbundets  hjälp via den internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, som stödjer sjuksköterskeorganisationen i Haiti.

– Men vi hittade ingen och nu kunde vi inte vänta längre. Men Röda korset är en världsomspännande organisation som ICN samarbetar med över tid.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida