19-åring utpekad som drogmissbrukare

Skolsköterska anmäld för sekretessbrott, förtal och bristande omsorg och respekt.

7 februari 2000

19-åringen drygade under studietiden ut sin kassa genom att arbeta ett par nätter i veckan. Skolsköterskan tyckte att han såg trött och hängig ut. Han hade också haft en del frånvaro. Hon pratade med honom och han förklarade sin trötthet med nattarbetet.

Under en träff med skolpersonalen framfördes åsikten att det fanns skäl att misstänka att ynglingen använde droger eftersom man misstänkte att hans bror, som tidigare gått på samma utbildning, gjorde det.

Någon underrättade polisen. En socialsekreterare från ungdomsteamet var med på träffen och anmälde misstanke om missbruk till socialförvaltningen.

Rykten spred sig bland skolans elever och lärare att ynglingen och hans flickvän var missbrukare. De kände sig inte längre välkomna i skolan.

I januari året därpå ringde skolsköterskan upp både pojkens bästa kamrats mamma och flickvännens mamma och berättade att 19-åringen och hans bror misstänktes använda narkotika. Kamratens mamma blev mycket irriterad över skolans sätt att sprida rykten.

Pojken anmälde sjuksköterskan till ansvarsnämnden för bristande omtanke och respekt. Han förstår inte varför skolhälsovården inte erbjöd hjälp och stöd, i stället för anmälan, repressalier och ryktesspridning, om man misstänkte missbruk.

Han anser att skolhälsovården inte hade rätt att föra gamla misstankar mot brodern vidare, särskilt som de var ämnade att skada honom själv. Uppgifter om en myndig elevs personliga förhållanden borde inte ha förmedlats till socialsekreteraren, studierektorn, än mindre till helt utomstående personer.

Han kallar skolsköterskans agerande för ett klart sekretessbrott och förtal i syfte att skada honom.

Sjuksköterskan skriver i sitt yttrande att elevvårdsteamet där studierektorerna, rektorn, kuratorn och hon själv ingår samarbetar med många instanser för att bedriva god elevvård. Till exempel nätverksträffar med ungdomsteamet och med polisen ett par gånger om året som ett led i att tidigt upptäcka och stävja missbruk och förhindra brott.

Hon har inte röjt något om 19-åringens personliga förhållanden utan hela tiden värnat om honom och hans integritet. Hon har varken lämnat ut uppgifter ur hans hälsokort, journaler eller hälsodeklarationer till någon.

På anmälarens begäran har ansvarsnämnden inhämtat yttranden från kamratens och flickvännens mammor, som båda bekräftar telefonsamtalen från sjuksköterskan.

Ansvarsnämnden anser inte att utredningen ger tillräckligt stöd för att sjuksköterskan åsidosatt sin tystnadsplikt och lämnar anmälan utan åtgärd.

Beslutet har vunnit laga kraft (hsan 2179/98:a1).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida