coronabonus

8 000 ”för lite” för flyttad julsemester

8 000 ”för lite” för flyttad julsemester
Målet är att så många som möjligt inom vården i Västra Götaland ska få ledigt i jul. För dem som måste jobba erbjuds en bonus. Arkivbild: Getty Images

Den kritiserade coronabonusen ser inte ut att återvända till vårdpersonalen i Västra Götaland. Däremot kan den som flyttar sin julsemester få 8 000 kronor per vecka. Det är alldeles för lite, tycker Vårdförbundet.

Under tisdagen beslutar regionstyrelsen i Västra Götaland om de ska återinföra den kritiserade coronabonusen som Vårdfokus har skrivit om, eller om de ska visa uppskattning för vårdpersonalen på annat vis.

Bonusen landade på totalt 82,97 miljoner kronor för de 111 941 pass som kvalificerades in i bonussystemet. Personalutskottet i Västra Götaland rekommenderar inte regionstyrelsen att det återinförs

– Många medarbetare har upplevt den som orättvis. Det har vi haft med oss i beslutet. Samtidigt har SKR sagt att vår ersättning var väldigt träffsäker, då den gick till dem med tyngst förutsättningar, säger Linn Brandström (M) som är ordförande för personalutskottet i Region Västra Götaland.

I stället vill personalutskottet fokusera på återhämtning.

– Både förvaltningschefer och fackförbund har framhållit att avlastning och återhämtning är viktigast nu. Det som främst efterfrågats är extra bemanning. Därför har regionen satt in en arbetsgivaråtgärd med samma ersättningar som vi har sommartid för nu i vinter, säger Linn Brandström.

1 600 kronor för en flyttad semesterdag

I första hand ska anställda få sin semester beviljad. Men i de fall där det inte är möjligt kan de berörda få den så kallade sommarersättningen i gengäld för att flytta sin semester. Varje förvaltning tar egna beslut om semester och ersättning.

– Sommarersättningarna ska användas först när man har sett att man inte kan erbjuda semester. Återhämtning är det absolut viktigaste. Det har varit extremt tufft för många medarbetare, säger Linn Brandström.

Ersättningar i Västra Götaland

Under perioden april- juni 2020 arbetades 111 941 pass på avdelningar med enbart covid-patienter i Västra Götaland. Det var dessa pass som kvalificerades in i regionens ersättning, som landade på nästan 83 miljoner kronor.

För perioden 1 december 2020 - 10 januari 2021 kan anställda i regionen i stället få ersättning för att flytta sin semester. För en flyttad semesterdag får man 1 600 kronor och 8 000 kronor för en vecka. Den som går in och jobbar extrapass får 160 kronor extra per timme. Men i första hand ska semester beviljas och ersättningar undvikas.

Källa: Personalutskottet Region Västra Götaland

Ersättningen är densamma för alla yrkesgrupper och det spelar ingen roll vilken avdelning du jobbar på. Den gäller under perioden 1 december 2020 till 10 januari 2021. För en flyttad semesterdag får du 1 600 kronor och 8 000 kronor för en vecka. Den som går in och jobbar extrapass får 160 kronor extra per timme.

Dessutom erbjuds reseersättning till alla som behövt byta arbetsplats under pandemin. Normalt får man bara reseersättning för resor längre än fem mil.

– Det är inte rimligt att de inte får ersättning för att byta arbetsplats. Så nu får man ersättning för restid oavsett hur kort resvägen är, säger Linn Brandström.

Personalutskottet har gett HR-direktören i uppdrag att återkomma med förslag på hur hälso- och sjukvårdens medarbetare kan avlastas arbetsuppgifter för att ge tid för och stärka möjligheterna till återhämtning.

– Det kan behövas många olika insatser. Ett exempel är att medarbetare från serviceförvaltningen kan sanera. Då kan ordinarie vårdpersonal få en andningspaus. Det finns många lösningar, men utskottet har inte dem. Därför har vi gett uppdraget till HR-direktören. Hon ska naturligtvis också prata med de fackliga organisationerna, säger Linn Brandström.

”Orimlig ersättning för att skippa jul med familjen”

Anne Karin Höglund, ordförande Vårdförbundet Västra Götaland.

Anne Karin Höglund, Vårdförbundets ordförande i Region Västra Götaland, håller med om att personalen i första hand ska få sin semester och vila. Hon säger att det är viktigt att eventuellt framflyttade semesterdagar bygger på frivillighet.

– Hur frivilligt det nu blir när det är brist på personal. För det andra tycker jag inte det är en rimlig ersättning som erbjuds. Om jag inte fick mer än tre veckor semester med min familj under sommaren, skulle inte 8 000 kronor räcka för att jag skulle välja bort julledigt med min familj, säger Anne Karin Höglund.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida