Abort

Vivian Wahlberg (red)Minnen efter abort. Vad unga flickor och pojkar berättat. 175 sidorStudentlitteratur 2004 www.studentlitteratur.seISBN 91-44-03236-6

7 juni 2004

En ung pojke beskriver aborten som att något togs bort både från honom själv och flickvännen: »Det är liksom en bit av kärleken som de tar bort och som man får bygga upp igen.« Redaktören och huvudförfattaren till den här boken har som barnmorska och forskare mött ungdomar, föräldrar, födande kvinnor och barn; människor i livets alla skiften. Här presenterar hon hur man har sett på abort historiskt, olika religioners syn och abortlagen. Dessa fakta utgör en inramning till kärnfrågan: Hur tänker och känner människor inför abort? Hur har de som gått igenom en eller flera aborter upplevt det? Och de andra som också är berörda?

Innehållet i boken utgår från olika studier, men också från diskussioner bland 18-åringar i en gymnasieskola som deltog i en enkätundersökning. Svåra existentiella frågor kom upp och ledde till diskussioner så öppna och engagerade att ungdomarna sköt på efterföljande lektioner till efter skoldagens slut.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida