AD-dom stoppade avsked

Det var fel av landstinget i Västmanland att stänga av och avskeda den sjuksköterska som förra året stannade hemma för att ta hand om sin systerdotter. Det säger Arbetsdomstolen i sin dom.

6 oktober 2003

Sjuksköterskan begärde ledigt i samband med jul- och nyårshelgerna för snart två år sedan för att ta hand om sin 16-åriga systerdotter som lider av psykiska besvär. Som stöd hade hon bland annat ett intyg från kommunen om synnerligen starka skäl. I Arbetsdomstolen, ad, sa kommunens företrädare också att de alternativ som fanns skulle ha varit olämpliga för flickan.

Men arbetsgivaren sa nej till ledigheten. Sjuksköterskan valde då ändå att stanna hemma eftersom hon inte såg någon annan lösning.

När hon, sedan systerdottern fått plats på ett behandlingshem, återvände till sitt arbete en månad senare stängdes hon av från vidare tjänstgöring. Ett par månader därefter blev hon uppsagd med motiveringen att hon olovligen varit borta från jobbet.

I sin dom säger ad att lagen om trängande familjeskäl inte gäller i det här fallet. Men ad säger sedan, även om olovlig frånvaro principiellt kan betraktas som arbetsvägran och anledning till avsked, att omständigheterna varit så speciella att det inte fanns skäl till avsked. Några godtagbara skäl till avstängning fanns inte heller, säger ad och dömer landstinget att betala ett skadestånd på 30 000 kronor för brott mot anställningsskyddslagen.

– Det viktigaste med domen, utöver att sjuksköterskan får behålla sitt jobb, är att ad markerar att uppsägning/avsked inte är ett straff, utan att saklig grund ska vara en bedömning av den framtida lämpligheten. Här gick ad helt på vår linje, säger Vårdförbundets chefsförhandlare Carl Falck.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida