Arbetsmiljöveckan

Akademiska toppar listan över anmälningar om dålig arbetsmiljö

Akademiska toppar listan över anmälningar om dålig arbetsmiljö
Jenny Reinholdsson är ambulanssjuksköterska och ett av Vårdförbundets huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset. Hon känner igen problemen som beskrivs i anmälningarna till Arbetsmiljöverket. Foto: Vårdförbundet

Vårdfokus har granskat vilka sjukhus som fått flest anmälningar om ohållbar arbetsmiljö förra året. Akademiska sjukhuset i Uppsala ligger i topp, precis som året innan, med sju ärenden hos Arbetsmiljöverket. ”Vår personal är fortfarande överbelastad” säger Jenny Reinholdsson, Vårdförbundets huvudskyddsombud på sjukhuset.

Förra året fick Arbetsmiljöverket in 45 anmälningar om bristande arbetsmiljö vid svenska sjukhus. Det är en minskning jämfört med rekordåret 2021. Flest 6:6a-anmälningar år 2022 kom från personal på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Samma sjukhus toppade anmälningsstatistiken år 2021.

Den senaste kritiken rör till exempel överbelastning och ”bristande social och organisatorisk arbetsmiljö”, vilket brukar betyda ohälsosam stress på vanlig svenska. Anmälningarna 2022 gäller också ett fall av kränkande särbehandling och ”markant försämring i arbetsmiljön på sjukhusets vårdavdelningar”.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Jenny Reinholdsson är ambulanssjuksköterska och ett av Vårdförbundets huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset. Hon känner igen problembilden.

– En anmälan vi skrev var när arbetsgivaren försökte göra en åtgärd på akuten som innebar att vårdavdelningarna blev tvungna att ta emot patienter. Arbetsmiljön på akuten blev bättre men avdelningarna fick det sämre med överbeläggningar, säger hon.

Skyddsombud kan göra en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, men först efter att de försökt lösa problem lokalt på arbetsplatsen.

– Först ska vi ha en dialog med chefen, men kommer vi inte framåt kan man skriva en 6:6a-anmälan och konkretisera vad det är för arbetsmiljöproblem och vad de anställda vill se för åtgärder, säger Jenny Reinholdsson.

Anmälan måste alltid skickas till arbetsgivaren först och chefen måste svara på skrivelsen.

– Men är vi inte nöjda med svaret skickar man vidare 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Då får vi se om de har något förslag på åtgärder, säger Jenny Reinholdsson.

Sjukhusen med flest anmälningar till Arbetsmiljöverket

Följande sjukhus har fått mer än en 6:6a-anmälan från skyddsombud 2022 (sorterat efter antal ärenden). Källa: Arbetsmiljöverket.

Akademiska sjukhuset, Region Uppsala  7
Skånes universitetssjukhus, (SUS), Region Skåne   3
Lasarettet i Ystad, Region Skåne     3
Länssjukhuset i Kalmar, Region Kalmar län3
Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköping3
Norrlands universitetssjukhus (NUS), Region Västerbotten2
Skellefteå lasarett, Region Västerbotten2

I vilka situationer ska man anmäla till Arbetsmiljöverket tycker du?

– Om man ser ett problem, tar upp det med chefen och inte kommer någon vart i dialogen eller om man står för långt ifrån varandra.

Har du något positivt exempel på när en anmälan lett till en lösning?

– Jag har varit ganska kort tid i rollen, men jag vet att en 6:6a lokalt till arbetsgivaren ofta leder till åtgärder. Så vi behöver ofta inte gå vidare till Arbetsmiljöverket.

Akademiska är ändå sjukhuset med flest anmälningar till Arbetsmiljöverket för andra året i rad, varför?

– Jag vet inte. Jag tror vårdens personal är överbelastad överallt i Sverige.  

Vi har en lägre gräns för att anmäla.

Jenny Reinholdsson, huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset

Har ni på Akademiska en sämre arbetsmiljö än andra sjukhusanställda?

– Det tror jag inte. Jag tror bara vi har en lägre gräns för att anmäla. Vi har också arbetat fram ett formulär för 6:6a-anmälningar. Det lokala skyddsombudet skriver anmälan själv, men man kan kontakta oss huvudskyddsombud så vi kan hjälpa till med kunskap och stötta.

Leder det till något att anmäla arbetsmiljön?

– Ja, arbetsgivare försöker komma med förslag på förändringar när man gör en 6:6a. Sedan är inte alltid åtgärderna tillräckliga eftersom arbetsmiljöbristerna är så stora. Därför gör vi kanske en ny anmälan igen om problematiken är kvar.

Länssjukhuset Sundsvall mest anmält i våras

Under första halvåret 2023 har 19 fall av 6:6a-anmälningar på sjukhus kommit in till Arbetsmiljöverket. De är delvis från andra orter än år 2021 och 2022.

Flest ärenden på 2023 års lista hittills har Länssjukhuset Sundsvall och Härnösand med fyra 6:6a-anmälningar under perioden januari till juni. På en delad andraplats ligger Centrallasarettet Växjö, Karolinska universitetssjukhuset, Mälarsjukhuset och Vrinnevisjukhuset med två 6:6a-anmälningar var.

Under första halvåret 2023 har inte personalen på Akademiska sjukhuset skickat in en enda anmälan till Arbetsmiljöverket. Men Jenny Reinholdsson tror inte det betyder att situationen förbättrats nämnvärt.

– Jag vet att på avdelningar som tidigare haft anmälningar hos Arbetsmiljöverket har de skickat in nya 6:6a-anmälningar lokalt till arbetsgivaren, säger hon.

Varför tog du uppdraget som skyddsombud i Vårdförbundet?

– Jag hade kontakt med facket i några arbetsrelaterade frågor och tyckte jag fick så bra hjälp att jag ville bli fackligt ombud.

Fokus på arbetsmiljö hela veckan lång

Den 25 oktober är det Skyddsombudens dag. Den infaller varje år på onsdagen i EU:s arbetsmiljövecka, som pågår vecka 43.

Skyddsombud är en representant på arbetsplatsen som arbetar med arbetsmiljöfrågor som medarbetare lyfter. Skyddsombudet ska också vara delaktig i arbetsmiljöarbetet ihop med chefen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida