Aktuellt om arbetstider

Ludvika:
När anställda på två medicinavdelningar efter nyår skulle lägga schema upptäckte de att modellen var borta. Protesterna blev starka.

– En av våra högre chefer hade tagit bort den för att spara pengar, utan att varken informera personalen eller förhandla, berättar Vårdförbundets förtroendevalda Carina Meriläinen.

I flera år har avdelningarna haft en saldomodell med önskeschema som inte ger ersättning i pengar utan i ledig tid. Modellen är nu tillbaka – tills vidare. Besparingskravet finns kvar.

Berg:
I den jämtländska kommunen finns nu ett avtal för nattsjuksköterskor med längre arbetstid men med
inbakad vila. Tidigare arbetade de 20.30-7.00. Nu är arbetstiden 16.00-7.00, med vilotid från midnatt och fram till 7.00. Men de ska vara tillgängliga för undersköterskorna, som fått delegation att ge mediciner.

Lönerna har ökat avsevärt, eftersom de arbetar heltid i stället för 70 procent. Dessutom har kvälls- och natt-ob-ersättningen bytts mot ett nattillägg på 1 900 kronor, en höjning med cirka 800 kronor.

Ett liknande avtal är på gång även för distriktssköterskorna i kommunen.

Visby:
Sjuksköterskorna har själva tagit initiativ till två arbetstidsmodeller som nu provas. På strokeenheten har man på försök i 13 månader infört 3-3-schema, med tre dagars arbete och tre dagars ledighet. Arbetet är tungt och man tror sig orka bättre med längre sammanhängande ledigheter.

På barnkliniken pågår ett ettårigt försök med nattarbete i perioder. Under ett visst antal veckor arbetar man två nätter och är sedan ledig fyra. Det motsvarar en arbetstid på 67 procent, men alla får betalt för 100 procent. Övriga veckor har man sin ordinarie tjänstgöringsgrad.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida