Akupunktur kan ge långvarig smärtlindring

Akupunktur kan ge långvarig smärtlindring hos personer med långvariga smärtbesvär. Bäst effekt tycks akupunktur ha på vävnadsskador och på kvinnor.

5 februari 2001

Det visar en avhandling skriven av narkosläkaren och smärtspecialisten Christer Carlsson vid Florencekliniken i Lund.

Han är känd som en av de mest drivande akupunkturläkarna i Sverige. Han är ordförande i Svensk läkarförening för akupunktur och ansvarig utgivare för Svensk tidskrift för medicinsk akupunktur.

Mycket att göra
När han för några år sedan började gå igenom den vetenskapliga litteraturen för att försöka utröna akupunkturens långsiktiga effekter visade det sig att nästan ingenting var gjort på området.

? Det finns massor av uppföljningsstudier.

Men inga som håller vetenskapligt, säger Christer Carlsson som via enkäter och journalstudier följt upp 202 patienter med långvarig smärta.

I genomsnitt hade dessa lidit av sina smärtor i elva år. De hade genomgått en rad olika behandlingar innan de som en sista utväg provade på akupunktur.

23 procent av de patienter som hade smärtor på grund av vävnadsskador uppgav att de hade mindre ont sex månader eller längre efter den sista behandlingen med akupunktur. Patienter med nervsmärtor svarade betydligt sämre på behandlingen. I vissa fall fick de mer ont.

Effekt beror på orsak
Patienter med smärtor på grund av psykisk sjukdom blev överhuvudtaget inte hjälpta. Nyttan av akupunktur som smärtlindrande metod tycks alltså hänga samman med
orsaken till smärtan.

? Resultaten förvånade. Framför allt som man i litteraturen ofta framhåller att akupunktur fungerar bra vid nervsmärtor, säger Christer Carlsson.

43 procent blev bättre
I en andra studie ingick 50 patienter med kroniska smärtor i ländryggen, samtliga med avsaknad av nervpåverkan. Två tredjedelar av de slumpmässigt fördelade patienterna behandlades med akupunktur, en tredjedel fick placebobehandling i form av falsk TENS (transkutan elektrisk nervstimulering). Sex månader efter den sista behandlingen uppgav 43 procent av de patienter som fått akupunktur en signifikant smärtlindring. Endast två stycken av de patienter som hade fått placebo upplevde att de blev bättre.

Skillnaden var statistiskt signifikant.

? Med smärtlindring menas inte att patienterna helt blev av med sina besvär. Men smärtintensiteten minskade med i genomsnitt 40 procent, vilket är ett ganska hyggligt resultat. Det handlade ju inte om ett primärvårdsklientel. Samtliga hade varit patienter på smärtmottagningen i Malmö. Många var uppgivna.

Bara kvinnor hjälpta
En sak som dock förbryllat Christer Carlsson är att det bara var kvinnorna i studien som blev hjälpta, inte männen.

? Jag kan inte förklara det. Med den kliniska erfarenhet jag har av akupunktur vet jag att även män svarar på behandlingen. Men det här är helt klart värt att forska vidare på, säger han.

Själv har Christer Carlsson en teori om att resultatet hänger samman med det lugnande hormonet oxytocin. Det är samma hormon som styr produktionen av kvinnors bröstmjölk.

På samma sätt som det har visat sig att akupunktur höjer endorfinnivåerna i kroppen antas det numera att även frisättningen av oxytociner stimuleras av akupunktur.

Fotnot: Avhandlingens titel är Long-term effects of acupuncture. Genom att lägga 50 kronor kontant i ett kuvert kan den beställas från Christer Carlsson, Florencekliniken, Måsvägen 14, 227 33 Lund.

LÄSTIPS
Carlsson C: Grundläggande akupunktur vid smärtbehandling.
Studentlitteratur. Lund 1992.

Deng Liangyue med flera: Chinese Acupuncture and Moxibustion.
Foreign Languages Press. Beijing, China 1987.

Stux G, Pomeranz B: Basics of Acupuncture.
Springer-Verlag, Berlin 1988.

Uvnäs Moberg K: Lugn och beröring, oxytocinets verkan i kroppen.
Natur och Kultur 2000.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida