Alla akutsjukhus inspekteras efter rekord i anmälningar
Arbetsmiljöverket har fått in över 150 anmälningar från skyddsombud på sjukhus sedan 2019. Nu ska landets samtliga akutsjukhus inspekteras med start i december. ”Det är ett systemfel någonstans”, säger Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverket. UPPDATERAD
Arbetsmiljöverket startar en unikt stor inspektion av akutsjukhusen på grund av den pressade situationen. Anmälningarna till Arbetsmiljöverket har ökat dramatiskt under pandemin och tendensen avtar inte, enligt Malin Cato, arbetsmiljöinspektör och projektledare för Arbetsmiljöverkets stora inspektion av akutsjukhusen.
Det övergripande problemet som beskrivs i anmälningarna är personalbristen, och följderna det får för arbetsmiljön.
– Man kan ha arbetstoppar, men att ständigt arbeta under en sådan press leder till att folk mår dåligt och blir sjuka. Balansen mellan krav och resurser är för ojämn, säger Malin Cato.
Samtliga 70 akutsjukhus i landet ska nu inspekteras med start i december. Alla sjukhus kommer få tre inspektionsbesök på tre olika avdelningar, där akutavdelningar och förlossningsavdelningar är prioriterade. På de 21 sjukhus där Arbetsmiljöverket redan har pågående ärenden på någon avdelning efter en anmälan från skyddsombud, flyttas den nya inspektionen till en annan avdelning.
– Vi vet att man kan försöka lösa arbetsmiljöproblemen på en avdelning genom att stänga salar, men då förflyttar man bara problemet någon annanstans. Vi vill få en större helhetsbild av situationen genom inspektionerna.
Hur går inspektionerna till?
– Vi föranmäler, träffar arbetsgivarrepresentant och skyddsombud, går igenom rutiner och handlingsplaner. Men vi går också runt i möjligaste mån och pratar med personal på plats, och med vårdkoordinator för att se hur situationen ser ut med exempelvis överbeläggningar.
Ett stort arbetsmiljöproblem är den etiska stressen. Hur kommer ni åt den typen av frågor?
– Vi kommer att undersöka faktorer som påverkar just det. Hur riskbedömer man? Det kanske finns handlingsplaner men har dessa genomförts i praktiken? Vi kommer också att kunna ställa krav på tillräcklig kunskap hos chefer som kan påverka detta.
På vilket sätt hjälper Arbetsmiljöverkets inspektioner och ett eventuellt vite den pressade situationen?
– Även om vi lägger vite på vite är det ju inte det som förändrar sjukvården. Det är ett systemfel någonstans och det är det vi vill påvisa. Vi tänker att insatsen ger oss en större helhetsbild som vi sedan kan presentera. Det är i slutändan bara arbetsgivare och politiker som kan lösa problemen.
Fotnot: Artikeln är uppdaterad med rätt tidsangivelse gällande antalet anmälningar från skyddsombud. Arbetsmiljöverket uppgav i en tidigare version av artikeln att antalet anmälningar var 150 hittills i år. Den korrekta tidsperioden är från 1 januari år 2019 till den 1 juni 2022.
Unik inspektionssatsning
- Inspektionerna av 70 akutsjukhus i regionernas regi startar den 1 december 2022 och pågår hela år 2023.
- Inspektioner av landets fyra privata akutsjukhus har redan inletts.
- 20 arbetsmiljöinspektörer kommer att arbeta med inspektionerna runt om i landet. Ordningen inte är fastställd ännu, i vilken sjukhusen kommer att besökas.