Ambulans till brännskadad dröjde

Någon på festen satte eld på den sovande mannen. Men när grannen slog 112 sände larmoperatören bara en polispatrull. Operatören förstod inte att »fyr« betydde eld.

6 november 2000

Den 28-åriga mannen hade somnat på en fest då någon hällde t-sprit över honom och tände på. Håret och ena foten började brinna, och mannen sprang chockad ut i trapphuset där en granne såg honom genom titthålet i sin dörr.

Grannen ringde 112. Han var norrman och berättade för larmoperatören att han sett en man med »fyr« i hår och fot och bad att polis skulle komma till platsen. Larmoperatören kopplade samtalet till ordningspolisen. En halvtimme senare kallade polispatrullen på ambulans eftersom det brunnit i mannens hår och högra fot.

Sedan larmoperatören fått klart för sig att 28-åringen var vaken larmades ambulansen ut med prioritet II (brådskande, men ej livshotande transport). Patienten fördes till sjukhuset med vad ambulanspersonalen bedömde som andra och tredje gradens brännskador över huvud, händer och höger underben. Där vårdades han på en brännskadeavdelning för 23 procentiga brännskador.

Mannen anmälde larmoperatören till hsan. Han kommer att få bestående men av sina skador och hävdar att de kunde ha blivit lindrigare om ambulanspersonalen anlänt tidigare och med högsta prioritet.

Larmoperatören skriver i sitt yttrande att en lugn och sansad man som talade norska ringde, sa sitt namn, och berättade att det var fest i lägenheten bredvid och att det blivit något bråk. Han hade sett genom titthålet att en man kom ut från lägenheten med »fyr« i håret och foten och undrade om han kunde få dit en polis.

Därför kopplade larmoperatören samtalet till polisens sambandscentral och avslutade ärendet. Han insåg inte att »fyr« innebar eld. En halvtimme senare tog hans kollega emot ett samtal från polisens sambandscentral som begärde en ambulans till en adress där polisen befann sig och där det fanns en brännskadad person.

Sambandscentralen hade inga närmare uppgifter och kollegan larmade ut en ambulans med prioritet två. Sedan ambulanspersonalen meddelat att de var på väg ringde en av de poliser som befann sig på plats och undrade varför ambulansen dröjde. Han fick reda på att den var på väg och förklarade då att mannen var ganska brännskadad. 

hsan konstaterar att ambulanstransporten försenades eftersom den anmälda larmoperatören inte ställde några frågor om den skadade utan bara lyssnade på begäran om polishjälp. Ursäkten att han inte förknippade ordet »fyr« med eld slår nämnden bort. Oavsett hur han uppfattade ordet borde larmoperatören ha förhört sig närmare om varför grannen ringde 112, anser nämnden och ger honom en erinran (hsan 672/00:a5).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida