Anita har alltid tyckt om att jobba
I januari fyllde Anita Mellander 73, men hon fortsätter arbeta ett par dagar i veckan så länge arbetsglädjen finns kvar.
Med sin långa och breda erfarenhet som sjuksköterska är Anita Mellander helt klart rätt person på rätt plats. Sedan tio år tillbaka arbetar hon på 1177 Vårdguiden i Sundsvall med telefonrådgivning. Hon arbetar 30 procent, lägger sitt schema själv och kan vid behov jobba hemifrån.
— Jag tror att jag är äldst, men det är flera som är över 65 år här. Jag skulle gissa att medelåldern ligger på 55. Det krävs mycket erfarenhet, för även om rådgivningsstödet är vårt arbetsverktyg så är den egna kunskapen viktig, säger Anita Mellander.
Hon berättar att hon alltid har jobbat mycket extra och tycker om sitt arbete. Efter sjuksköterskeexamen 1974 arbetade hon på olika avdelningar inom sjukhusvården. Senare har hon varit vårdlärare, enhetschef på äldreboende och arbetat på en distriktsläkarjour. Vid 65 började hon trappa ner lite, men att släppa jobbet helt har det inte varit tal om.
— Det ger mig så otroligt mycket. Jag får användning för det som jag ägnat hela mitt liv åt och dessutom har vi en härlig arbetsgemenskap. Vi är ungefär i samma ålder, har gått utbildningen samtidigt och kan berätta de mest fantastiska saker som aldrig skulle kunna hända i vården i dag. Det är mycket skratt här!
Ekonomisk guldkant
Maken Sven som är iva-sjuksköterska har också fortsatt arbeta deltid trots att han fyllt 75. Numera på en privat läkarmottagning där han vårdar nyopererade patienter ungefär en natt i veckan.
— Våra jobb tar ju inte över, vi har mycket tid till annat också. Men under pandemin kan vi ändå inte göra så mycket.
Allt fler är över 65 i vården
1995 var 1 procent av de yrkesverksamma 65 år eller äldre i samtliga yrkesgrupper.
Andelen har ökat kraftigt. Siffrorna nedtill är från 2017.
- Specialistsjuksköterskor
10 procent av de yrkesverksamma är 65 år eller äldre = 4 657 personer.
- Sjuksköterskor
6 procent är 65 år eller äldre = 6 198 personer.
- Biomedicinska analytiker
7 procent är 65 år eller äldre = 553 personer.
- Barnmorskor
8 procent är 65 år eller äldre = 635 personer.
- Röntgensjuksköterskor
6 procent är 65 år eller äldre = 237 personer.
Källa: Socialstyrelsen
Att fortsätta jobba betyder förstås en hel del ekonomiskt, även om Anita Mellander tycker att hon hade haft en bra pension ändå.
— Ja, det sätter ju lite guldkant på tillvaron och vi behöver inte oroa oss för om vi till exempel ska ha råd att måla om huset.
Anita Mellander vill dock inte gärna ge råd till andra som närmar sig pensionsåldern.
— Har man ork och tycker om sitt arbete kan man fortsätta, men det är upp till var och en. Det är så olika hur man känner och man ska bejaka det man själv vill.