Aptitreglering

4 maj 1998

Författare Charlotte Erlanson-Albertsson.
Titel Aptitreglering vid hälsa och sjukdom. 148 sidor.
Förlag Studentlitteratur 1998.
Cirkapris: 278 kronor.
ISBN 91-44-00520-2.

Aptit hör ihop med livslust. När vi blir sjuka tappar vi aptiten. En infektion sätter ner aptiten en kort tid, sedan äter man snabbt upp sig igen. Vid kroniska sjukdomar och framför allt vid cancer är risken stor att matledan ska bli bestående och viktminskningen svår. Det är väl känt i vården. Numera vet man också att aptitregleringen vid sjukdom är ett komplicerat samspel mellan själva sjukdomen och immunsystemet. Därför måste energibalansen återställas om sjukdomens prognos ska bli god.

Men aptitreglering är ett aktuellt ämne och det beror mycket på den alltmer utbredda fetman i västvärlden. Den ökar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Fetman beror antingen på störd aptitreglering med överätande eller en för liten energiförbrukning. Undersökningar visar att överviktiga oftast äter mer fett än normalviktiga. Fettet ger inte samma mättnadskänsla som kolhydrater som tar mer plats i tarmen. Fettet förhöjer smaken på maten och den goda smaken aktiverar belöningssystem i hjärnan. Fet mat ger alltså en positiv känsla. Bulimiker är ofta svaga för fet och söt mat medan anorektiker i stället får en kick av att avstå från mat. Boken riktar sig bland andra till sjuksköterskor, läkare och dietister.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida