Är du allergisk mot kemikalierna i dina kläder?

Det kan finnas ett mörkertal för hur många som är drabbade av allergiska reaktioner mot kläderna de bär, säger forskaren Kristina Ryberg. Reaktionerna visar sig som utslag, eksem eller rodnader.

1 december 2006

Nyligen väckte två ledande miljögiftsforskare uppmärksamhet med sin artikel i Lancet. De såg ett samband mellan bekämpningsrester och hjärnskador hos barn. Även kemikalierna i våra kläder misstänks påverka oss. Men vid rutinmässig utredning av patienter med eksem och andra hudbesvär ingår inte dessa ämnen.

– Jag tror att vi läkare kan missa allergiska reaktioner mot kemikalier i kläder. Vi är inte vana vid att tänka på allergier mot textilfärger i kläder som en riskfaktor vid hudproblem, säger dermatologen Kristina Ryberg, överläkare vid nu-sjukvården i Västra Götaland och forskare vid yrkes- och miljödermatologiska avdelningen på Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

Hon forskar på textilfärger, så kallade dispersionsfärger, som används för att färga syntetfibrer. Forskningen ingår i ett europeiskt samarbete för att försöka kartlägga förekomsten av kontaktallergi mot textilfärger. Upprinnelsen till projektet var att 1,5 procent av alla patienter som testades för kontaktallergi vid yrkes- och miljödermatologiska avdelningen i Malmö mellan åren 1999 och 2003 visade sig vara kontaktallergiska mot den typen av färgämnen. Kontaktallergi yttrar sig som utslag, eksem eller rodnader på huden. Reaktionerna mot textilier brukar finnas där kläder sitter åt, i hudveck, på insidan av lår och armar och i armhålan.

– Frekvensen var högre än förväntat. Det kan finnas ett mörkertal för hur många som är allergiska.

Hennes råd är att söka läkare vid misstanke om att kläderna ger utslag, som till exempel eksem eller rodnader. Det är viktigt att ta reda på vad som ger reaktioner. Inte minst för att kunna påverka fabrikanterna att ta bort ämnen som är farliga.

Ett annat ämne som kan ge kontaktallergi är isotiazolinoner. Det används bland annat i strumpor och sockor för att ta bort dålig lukt. Kristina Ryberg anser att det finns all anledning att vara vaksam mot kemikalier av det här slaget även om inte alla drabbas av just kontaktallergi.

– De kan säkert ha indirekt effekt på oss, till exempel genom ökad risk för resistenta bakterier.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida