Arbete mot rökning billig hjärt-kärlvård

Ett mer systematiskt arbete mot rökning och snabbare insatser vid instabil kranskärlssjukdom efterlyser Socialstyrelsen i de reviderade nationella riktlinjerna för kranskärlssjukdom.

Råd om rökstopp och rökavvänjningsprogram är de mest kostnadseffektiva insatser som sjukvården kan göra. Men insatser mot rökning genomförs inte systematiskt i hela landet. Betydligt mer kan göras, anser Socialstyrelsen.

En rökavvänjningskur kostar omkring 25 000 kronor vilket är billigt jämfört med många andra medicinska åtgärder. I direkta sjukvårdskostnader drar kranskärlssjukvården varje år sammanlagt nära åtta miljarder.

Hittills har patienter med instabil kranskärlssjukdom oftast stabiliserats med hjälp av läkemedel och en kranskärlsintervention har gjorts först vid återfall. Nu anser Socialstyrelsen att kranskärlsröntgen och bypassoperation eller ballongvidgning bör ske inom en vecka.

Kvinnor med instabil kranskärlssjukdom ska självklart ha samma höga prioritet som män, skriver Socialstyrelsen, men studier visar att tidiga kranskärlsingrepp, bypassoperationer och ballongvidgning på kvinnor inte har någon effekt. Insatserna kan till och med vara negativa.

Manar till försiktighet
Socialstyrelsen manar därför till försiktighet vid beslut om tidiga ingrepp hos dessa kvinnor. Sådana beslut bör baseras på en omsorgsfull individuell värdering som tar hänsyn till den ökade risken för komplikationer.

Begränsad ekonomi och brist på utbildad personal gör prioriteringar av vården nödvändig. Patienter med störst behov och nytta av ett kranskärlsingrepp ska prioriteras, skriver Socialstyrelsen och påpekar samtidigt att övergången till nya behandlingsprinciper för patienter med instabil kärlkramp kan leda till att de med stabil kärlkramp trängs undan.

Väntetiderna för patienter med stabil kärlkramp är redan i dag ofta oacceptabelt långa och många av dem riskerar att få hjärtinfarkt och dö i väntan på utredning och åtgärd.

Socialstyrelsens nationella riktlinjer är tänkta som underlag för lokala vårdprogram.

De reviderade riktlinjerna för kranskärlssjukvård är de första nationella riktlinjer som innehåller hälsoekonomiska analyser och rekommendationer som ska ge vårdens beslutsfattare stöd för de beslut om prioriteringar som krävs när riktlinjerna ska tillämpas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida