HÖK24

Arbetsgivarna föreslår försämringar i avtalet

Arbetsgivarna föreslår försämringar i avtalet
Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Foto: Ulf Huett och Getty Images

Arbetsgivarna vill göra avvikelser från arbetstidslagen och försämra både arbetstider och arbetsmiljö. Det är en av de främsta orsakerna till att avtalsförhandlingarna strandat och att Vårdförbundet nu sitter i medling med arbetsgivarna SKR/Sobona. "Det här kan vi aldrig acceptera", säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

7 april 2024 Uppdaterad 8 april 2024

­– Våra medlemmar får alltså sämre arbetstider, sämre arbetsmiljö och dessutom ska de inte ersättas för det. Vi kommer aldrig att kunna gå med på en sådan bestämmelse. Det skulle vara en extrem utvidgning av våra medlemmars arbetsskyldighet och arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Det skulle också innebära att medlemmarnas rätt till skydd och rätt till återhämtning går förlorad, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande i ett pressmedelande.

Enligt Vårdförbundet kräver SKR/Sobona att det blir möjligt att frångå arbetstidslagen för att de ska sluta ett nytt avtal. De säger att arbetsgivarna vill se en vidöppen möjlighet att till exempel i samband med ”viss utbildning” låta medarbetare arbeta flera dygn i sträck, byta arbetsplats och till och med ort utan vare sig vila eller övertidsersättning. Dessutom kan de som ska täcka upp för den som är på utbildning tvingas till samma sak.

Ur förslaget: ”Överenskommelsen är en avvikelse från ATL samt AB § 13 eller motsvarande regleringar om dygnsvila i bilaga till AB eller annat kollektivavtal.”

­– Som anledning till de föreslagna förändringarna anger arbetsgivarna bland annat Sveriges inträde i Nato, säger Sineva Ribeiro.

Ur förslaget: ”Skälet är bland annat pågående utredningar kring samhällets beredskapsfunktioner med koppling till arbetstid som sker med anledning av Sveriges inträde i Nato. Detta i kombination med en osäkerhet kring vilka långsiktiga behov som verksamheterna har.”

Skrivningen som gjorde att förhandlingarna gick till medling

Enligt Sineva Ribeiro vill arbetsgivarena inte svara på hur arbetsmiljö och arbetsvillkor ska säkras och är heller inte tydliga med i vilka situationer avvikelserna ska göras.  Att Sveriges inträde i Nato ska ge sämre villkor för Vårdförbundets medlemmar är inget Vårdförbundet tänker acceptera.

­– Det här går vi inte med på. Det var just den här skrivningen som fick oss att inte acceptera arbetsgivarens slutbud i slutet av mars och att vi bad om att få medlare. Men hittills har SKR inte plockat bort detta krav.

­– Visst behöver vi alla ta ett stort samhällsansvar, nu när Sverige ska gå med i  Nato. Men det är inte okej att Vårdförbundets medlemmar ska betala med det. Vi vet att hälso- och sjukvården behöver rustas, och det gäller ju inte bara i krig. Redan nu är det besparingar i sjukvården runt om i landet som påverkar både patienter och personal. Men för att få en mer robust hälso- och sjukvård så behövs inte en mer utarbetad personal och inte heller mindre pengar. Tvärtom. Skulle det här bli verklighet kommer ännu fler lämna sjukvården.

Ingen kommentar från SKR

Enligt Vårdförbundet föreslår arbetsgivarna även att arbetsledningsansvar och förflyttningsansvar ska ligga utanför ordinarie arbetstid.

­– Det skulle innebära att arbetsgivaren har rätt att täta luckor som finns i en region genom att förflytta personal från en annan region. Till exempel IVA-ambulans. Det här kan vi aldrig acceptera, säger Sineva Ribeiro.

Har motparten mött er i något yrkande?

­– Inget av det vi yrkat finns med.

Vad händer nu?

­– Förhandlingarna fortsätter.

Kan det bli frågan om strejk?

­– Konfliktvapnet finns och vi är förberedda, säger Sineva Ribeiro.

Vårdfokus har sökt SKR, och på måndagsförmiddagen meddelade organisationens presstjänst i ett mejl att man inte vill svara på frågor: Vad gäller Vårdförbundets utspel så har SKR ingen kommentar i nuläget. Vi befinner oss ju i medling och har inget att säga avseende vad som pågår inom ramen för den, just nu.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida