Krönika   |  Chefredaktören 28 september 2022

Michelle Wahrolén: Arbetskläder – en politisk fråga

Arbetskläder – en politisk fråga
Detta är en krönika. Åsikter är skribentens egna.

Nu har tiden kommit att se om vallöftena som gjordes innan valet infrias. Vallöften som kan handla om lite vad som helst - till exempel kläder och skor till vårdpersonalen. Det skriver Vårdfokus chefredaktör Michelle Wahrolén i sin nya krönika.

Riksdagsvalet är avgjort. Det blev, som många hade förutsett, ett väldigt jämnt valresultat. Efter rysarvalet segrade till sluthögerblocket med tre mandat. Men hur har det gått i regionvalen, som mer direkt påverkar vården? Trots att svenska folket innan valet ansåg att hälso- och sjukvården var den viktigaste valfrågan syntes inte vården särskilt mycket i debatterna inför valet. Flera av de sjukvårdspartier som deltagit i regionvalet har dessutom backat. Många vet inte att det är just regionerna som styr över sjukvården. Satirprogrammet i tv, Svenska nyheter, uppmärksammade det innan valet och uppmuntrade i en humoristisk musikvideo att inte glömma blåa lappen. I skrivande stund är resultaten från regionvalen preliminära. Men Socialdemokraterna verkar ha flest mandat i alla regioner. Vad betyder det för dig? Kanske fria arbetsskor.

För nu har tiden kommit att se om vallöftena som gjordes innan valet infrias. Vallöften kan handla om lite vad som helst. Till och med kläder och skor. I regionerna Västerbotten, Stockholm, Kalmar och Blekinge har Socialdemokraterna lovat fria arbetsskor om de vinner. I Region Örebro finns redan beslut om gratis arbetsskor. Det kan tyckas konstigt att det ska behöva bli en politisk fråga av arbetskläder och arbetsskor. Är det inte självklart att man inte ska behöva använda sina privata kläder när man jobbar i vården? I många andra branscher är det en självklarhet att arbetsgivaren står för alla kläder inklusive arbetsskor, till exempel i trädgårdsbranschen.

I många andra branscher är det en självklarhet att arbetsgivaren står för alla kläder inklusive arbetsskor.

Visserligen får man i vården bussarong och andra överdelar samt byxor av arbetsgivaren. Men sedan kan det variera stort mellan regionerna och kommunerna om man får till exempel fria arbetsskor. Eller sjalar för den delen också. Det är något som sjuksköterskestudenten Sara Al Ameli tagit strid för. När hon jobbade i Skåne kunde hon nämligen kvittera ut sjalar hos arbetsgivaren. När hon sedan började att jobba i Linköping fick hon i stället använda sina privata sjalar. Så olika kan det alltså vara mellan regionerna. Vi har gjort en kartläggning av vilka kläder som ingår och inte i olika regioner och kommuner.

Att jobba i vården genererar många tankar och både allvarliga och dråpliga situationer. Det finns mycket att reflektera över. Vårdfokus uppgift är att skildra det för er läsare. Men vi vill också gärna ha era egna ord. Därför lanserar vi nu läsarkrönikor. Först ut är Linnea Hansson, sjuksköterska på urologen i Malmö. Här berättar hon lite mer om vem hon är. Har du tankar, åsikter eller annat du vill förmedla, är du varmt välkommen att höra av dig till oss på info@vardfokus.se!

// Michelle Wahrolén, chefredaktör och ansvarig utgivare

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida