Arbetsmiljöinspektörer besökte Ryhov efter mordet på sjuksköterskan

I dag besökte Arbetsmiljöverket den rättspsykiatriska avdelning vid Ryhovs länssjukhus i Jönköping, där en sjuksköterska i torsdags eftermiddag knivhöggs till döds.

Maj Jakobsson vid Arbetsmiljöverkets lokalkontor i Jönköping ser mycket allvarligt på det inträffade och hade tagit med sig kollegan Arne Harrysson från distriktskontoret i Växjö. De två kommer att hjälpas åt med utredningen av hur det tragiska mordet kunde inträffa.

Under förmiddagen träffade de chefer på vårdenhets-, sektions- och verksamhetsnivå och fackliga representanter från Vårdförbundet, Kommunaltjänstemannaförbundet SKTF, Kommunal och Saco, inklusive huvudskyddsombuden från Vårdförbundet och Kommunal.

– Det är för tidigt för oss att säga något redan nu. Först ska vi ta del av sjukhusets egen utredning och prata med polisen om deras utredning av säkerheten. Vi ska också träffa sjukhusets säkerhetschef och ta kontakt med Socialstyrelsen. Det tar minst en månad innan vi kan ha någon uppfattning om det här, säger Maj Jakobsson.

Tidigare dömd för mordförsök

Den 53-åriga manliga sjuksköterskan på Ryhovs rättspsykiatriska avdelning knivskars till döds av en patient som hade haft ett par timmars permission. När patienten skulle släppas in i den sluss som förbinder yttervärlden med avdelningen, rusade han fram till sjuksköterskan och stack kniven i magen på honom. Sjuksköterskan avled senare på operationsbordet.

Patienten, en 38-årig man, greps direkt efter dådet och häktades dagen efter. Han har tidigare dömts för mordförsök och har vårdats på den rättspsykiatriska enheten i Jönköping sedan 1998. Men enligt de lokala medierna har han aldrig tidigare varit våldsam mot personalen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida