Arbetsskor – en fråga om arbetsmiljö, hygien och jämställdhet

Efter tiotusentals steg om dagen på hårda vårdgolv i dåliga skor lider många i vården av hälsporre, halkolyckor och andra belastningsproblem. Men vem känner för att lägga tusenlappar på ett par skor som ändå förstörs av fostervatten, urin eller blod? Iva-sjuksköterskan Malin Rydiander tar kampen om skorna till Vårdförbundets kongress.
Det var när hon och maken letade nya arbetsskor som orättvisan på riktigt gick upp för intensivvårdssjuksköterskan Malin Rydiander. Båda jobbar inom offentlig sektor. Han skulle få sina skor betalda av arbetsgivaren medan hon behövde betala sina själv. Hon har jobbat i 19 år och tagit upp skofrågan med sina chefer på Ljungby lasarett då och då men aldrig fått gehör.
– Det låter på dem som att det är en förmån att vi ska få skor på sjukhuset. Men jag tycker inte att det är en förmån. Det är en nödvändighet. Det går inte att ha skorna någon annanstans. De är bundna till sjukhuset. Det är både kroppsvätskor och bakterier på dem. Det skulle vara spännande att se vad som händer om man skulle odla på dem.
Skor på jobbet
Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren tillhandahålla skyddsskor inom ramen för personlig skyddsutrustning. Det kan till exempel handla om skor som skyddar fötterna mot farliga ämnen och vassa eller tunga föremål. Dessa räknas som en del av arbetsklädseln och förmånsbeskattas inte. Det finns olika nivåer av skyddsskor: Skyddsskor med stark stålhätta, lätta skyddsskor med mindre stark slåthätta och yrkesskor utan stålhätta men som skyddar mot andra risker. Dessa skor används bara på jobbet.
Arbetsskor är skor som du jobbar i. De behöver inte vara skyddsskor av definitionen ovan. Du eller arbetsgivaren står för skorna. Om du får skor av arbetsgivaren, och kan använda skorna utanför jobbet räknas de som en förmån och ska beskattas. Men det kan vara svårt att bevisa att skorna inte kan användas utanför jobbet.
Källa: Arbetsmiljöverket och Kommunalarbetaren
En kollega som jobbat på förlossningen har berättat för Malin om hur hon fått slänga två par skor på kort tid. Hon hade fått fostervatten på dem och det gick inte att tvätta bort. Malin har fått blod på sina skor i jobbet. Hon minns särskilt ett tillfälle när hon gjorde HLR på en blödande patient. Patienten gick inte att rädda, men hens blod fanns kvar på hennes skor. Efteråt lade hon dem i en plastpåse och tog med dem hem för rengöring.
– Det kändes äckligt. Och oetiskt. Här plockade jag upp mina skor täckta av blod från en avliden patient och skulle tvätta dem i familjens tvättmaskin. Det kändes konstigt och fel. Men det fanns ju inga alternativ, säger Malin Rydiander.
Tiotusen steg om dagen i träskor och foppatofflor

En annan viktig aspekt är ergonomin, menar Malin Rydiander. Hon går 10 000 – 15 000 steg om dagen på jobbet. Om inte mer. Flera kollegor har hälsporre och behöver ilägg i skorna. En del jobbar i träskor, andra i foppatofflor eller sandaler. När man själv måste betala för skor som man ändå inte kan använda utanför jobbet vill man kanske inte lägga så mycket pengar på dem, och då blir det sämre skor, menar hon.
– Arbetsgivaren borde vara intresserade av personalens fothälsa. De borde ha ett intresse i att se till att vi har bra skor. Det är konstigt att man inte är konsekvent, att skorna inte ingår i arbetsklädseln.
Susanne Björkman, förbundsombudsman på Vårdförbundets enhet Yrke och villkor, tycker att yrkesskor är en viktig arbetsmiljöfråga.
– Med felaktiga skor kan man skada sig, halka eller få belastningsproblem. Det kan ju också ramla ner saker på fötterna. Skalpell, sax, kanyl. Olyckor händer och när man jobbar med patienter vet man aldrig vad som inträffar. Jag tycker att det borde vara självklart att yrkesskor ingick i den övriga arbetsklädseln. Det har en del kommuner också insett och infört yrkesskor till sina anställda, säger hon.
Flera kommuner erbjuder arbetsskor …
Att arbetsgivaren ska stå för skor att jobba i är en viktig fråga för fackförbundet Kommunal. På Socialdemokraternas kongress i början av november drev representanter från facket igenom att partiet ska jobba för lika tillgång till arbetskläder och arbetsskor för kvinnor och män i offentlig sektor. Några kommuner, som Uppsala, Södertälje och Piteå, ger redan eller kommer att ge fria arbetsskor till sina vård- och omsorgsanställda.
Tidningen Kommunalarbetaren har skrivit en rad artiklar om arbetsskor för Kommunals medlemsgrupper, bland andra undersköterskor. I sin granskning kunde de bland annat visa att det på Mälarsjukhuset i Eskilstuna bara är operationsläkarna som får fria arbetsskor. Men nu ska den orättvisan bort – genom att läkarna snart också ska betala för sina arbetsskor, enligt en artikel i Eskilstuna-kuriren.

I artikeln motiverar Bo Tideholm, divisionschef för kirurgi på Mälarsjukhuset, det med att inga andra arbetsplatser, som inte kräver skyddsskor (skor som skyddar mot till exempel farliga ämnen och vassa eller tunga föremål), erbjuder arbetsskor. Han säger att det är ohållbart att sjukhuset ska bekosta personalens skor efter önskemål. Att sjukhuset i så fall skulle behöva agera skobutik och anställa skoadministratörer. Susanne Björkman skrattar när hon hör det.
– Det där är bara ett sätt att göra det för komplicerat och administrativt. Det är undanflykter och ursäkter. Ett enkelt sätt skulle till exempel vara att ge bidrag till skor som uppfyller ergonomiska krav, precis som friskvårdsbidrag. Men det här är arbetsgivarens sak att lösa, inte vår, säger Susanne Björkman.
… men det gör inte regionerna
Generellt erbjuder inga regioner arbetsskor till sina sjuksköterskor, enligt Vårdfokus enkät där 13 av 21 regioner svarat. Däremot tillhandahåller arbetsgivarna skyddsskor till en del enheter. På sjukhusen handlar det ofta om operationsavdelningarna. En del har låneskor för medarbetare och besökare på dessa avdelningar.
Skyddsskor till operation
Vårdfokus frågade Sveriges alla 21 regioner om de erbjuder arbetsskor till sina sjuksköterskor. Vi frågade också vilka av regionernas yrkesgrupper som får skor. 13 av dem har svarat.
Ingen av dem erbjuder arbetsskor generellt till sjuksköterskorna. Däremot tillhandahåller arbetsgivarna skyddsskor. Det verkar dock vara lite olika vilka grupper som bedöms behöva skyddsskor. På sjukhusen handlar det ofta om professioner på operationsavdelningarna. En del har låneskor för medarbetare och besökare på dessa avdelningar.
Region Jönköping ersätter skor som förstörts av till exempel kroppsvätskor, och specialskor som krävs av säkerhetsskäl. De har dock inte definierat vilka enheter som berörs av ersättningen.
I Region Uppsala kunde medarbetare som jobbat i covidvården få upp till 1 000 kronor i ersättning för ett par nya arbetsskor under 2020.
Källa: Enkät som Vårdfokus mejlat ut till alla regioner.
– Det är trist att arbetsgivaren inte ser yrkesskor som en del i arbetsutrustningen som kan förebygga skador i arbetslivet. Där är skorna en viktig del, säger Susanne Björkman.
Trots de dystra siffrorna tänker inte iva-sjuksköterskan Malin Rydiander ge upp. Nu har hon skrivit en motion till Vårdförbundets kommande kongress om att förbundet ska verka för fria skor på jobbet.
– Det är inte rätt av arbetsgivaren att inte erbjuda skor bara för att ingen annan gör så. Någon måste vara först. Men arbetsgivaren kommer förmodligen aldrig initiera en så kostsam förändring. Det måste vi göra själva. Därför är det extra viktigt att Vårdförbundet driver denna fråga, säger Malin Rydiander.