Armen måste amputeras

Sjuksköterskan på akuten glömde bort patienten i flera timmar.

En 75-årig man föll och skadade vänsterarmen då han en morgon var ute i fjällterräng.

När han hämtades med helikopter på eftermiddagen noterade personalen att armen var utan känsel, rörlighet och kännbara pulsar. Den ambulanssjuksköterska som förde mannen från helikoptern till sjukhuset kunde inte heller upptäcka någon cirkulation i armen.

Den kirurgansvariga sjuksköterskan tog enligt ambulansjournalen emot patienten på eftermiddagen.

Men först när kirurgjouren två timmar senare gick rond upptäcktes den bortglömda patienten.

Läkaren konstaterade axelluxation. Mannen sövdes och armen drogs rätt. Eftersom blodcirkulationen upphört skickade läkaren patienten vidare till ett annat sjukhus för kärlkirurgisk undersökning. Utredningen visade att armen inte gick att rädda.

Patienten anmälde sjuksköterskan på räddningstjänsten till Ansvarsnämnden för att hon inte dirigerade helikoptern direkt till det större sjukhuset. Även ansvarig personal vid de bägge sjukhusen anmäldes för att han glömdes bort i ett par timmar på det mindre sjukhuset samt fick vänta på amputationen.

Kirurgsjuksköterskan skrev i sitt yttrande att han var nyanställd, arbetade dubbelpass den dagen och hade svårt att hantera det stora antalet patienter. Han minns inte mannen eller vem som tog hand om honom.

Ansvarsnämnden ser inget fel i att dirigera helikoptern till det mindre sjukhuset. Men sjuksköterskan på akuten borde genast ha meddelat jourläkaren att det fanns ett jourfall på akuten som inte hade någon cirkulation i ena armen. Nämnden ger honom en varning för att han inte gjorde det.

Övriga ansvariga på de båda sjukhusen har enligt nämnden gjort vad de skulle. Den varnade sjuksköterskan har överklagat beslutet till länsrätten. (HSAN 951/03:B1).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida