Atombomber och nattmackor

Atombomber och nattmackor
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg

Som en atombomb som släpps av en nation som attackerats av en annan. Den drastiska jämförelsen med sjukdomen sepsis gör forskaren Adam Linder vid Lunds universitet. Ett vanligare tillstånd än man kan tro, men konstigt nog väldigt outforskat och okänt. Ändå myntade Hippokrates begreppet (som betyder förruttnelse) redan på 400-talet före Kristus.

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET. Sepsis är ett tillstånd då kroppen överreagerar på en kraftig infektion och attackerar sig själv. På bara några timmar kan kroppens funktioner slås ut och vävnader dör. Symtomen kan dock blandas ihop med många andra sjukdomar och tillstånd. I detta nummer gör vi en djupdykning i vad sepsis är och vad man som vårdpersonal kan göra. Vi vill sprida den kunskapen. Ju fler i sjukvården som har kunskap, kan bli misstänksamma och slå larm, desto bättre. Det räddar liv. Så slipper det gå som för sjuksköterskan Anna Westergrens mamma som dog av sepsis, egentligen fullt frisk, hon hade bara haft en envis förkylning.

Som vårdpersonal möter du många tuffa situationer. För att orka med det både psykiskt och fysiskt krävande jobbet är det viktigt att få ta pauser. Helst få äta i lugn och ro under matrasten. Men om jag jobbar natt? Kan jag äta efter midnatt? Vår sista del i artikelserien om skiftarbete handlar just om mat och hur du som skiftarbetare kan få sunda matvanor och hålla både under arbetspasset och i livet i stort.

Michelle Wahrolén,
Chefredaktör Vårdfokus

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida