Att bli mor till sin mor

Kristjana Sigmundsdottir Osagda ord. 181 sidor . CKM 2003Telefon 08-651 39 70isbn 91-7040-022-9

10 maj 2004

»Osagda ord dröjer osynliga i luften. Man hör dem inte. Man ser dem inte, men man vet att de är där.«

Så står det som inledning i denna bok, en roman på temat åldrande och demens. Om en dotters kamp för en värdig tillvaro för sin mor som försvinner in i demensen. Hennes kamp mot vårdinrättningar, myndigheter och inte minst sina egna känslor. Om hur dotterns familj påverkas i en vardag som styrs mer och mer av mormoderns hälsotillstånd.

Vi får möta mormodern, en flicka som blev lämnad till fosterhem vid fem års ålder, som senare fann kärleken i en lärd prästson, vilken hon så innerligt saknar när han går bort.

Hon sparar hans gamla pyjamasjacka tillsammans med några minnessaker i en hemlig låda, med vilkens hjälp hon allt oftare drömmer sig tillbaka till minnen som dyker upp som bilder, de osagda orden väller fram. Hon pratar med sina saker, de enda som inte säger emot. Ibland framstår hon som en total främling för sin dotter när hon pratar om vänner från en svunnen tid.

Hur väl känner man egentligen sina föräldrar? Vad vet man om deras liv, tankar och känslor? När förvirring och demens sluter sitt grepp om den gamla kan det vara för sent att få veta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida