Att dokumentera hjälper den deprimerade?
Med ord och bild kan patienten bättre förstå sin sjukdom och hantera sina funktionshinder. Därmed kan också risken förförsämring och återfall minska.
Som sjuksköterska inom psykiatrin och primärvården har Håkan Nunstedt mött djupt deprimerade patienter och känt det oerhörda lidande som de tyngs av. Många får återfall, läkemedel rår inte alltid på depressionen och de kommer inte alltid ur den. Efter varje skov återhämtar sig patienten till 80 procent, de återstående 20 procenten kan vara svårt att hämta igen. För varje skov riskerar patienten att förlora ytterligare en del av sina funktioner. Minne, förmåga till koncentration och problemlösning hör till det som påverkas. ?
Han ville därför prova den så kallade portfoliometoden i vården av personer med djupa, egentliga, depressioner. Tanken är att den ska stödja patientens inflytande, delaktighet och ansvarstagande i den egna vården.
I studien har vårdpersonalen ställt frågor och patienten har beskrivit och på olika sätt dokumenterat sin egen depression och situation. Till exempel med ord, bild eller nätverkskarta. Att ha sin egen berättelse i portfolion är ett stöd för minnet, vilket gör att patienten kan följa sitt eget mående och bli mer medveten om sin situation. ?
— Det kan vara nedslående att se att man har förlorat funktioner, men nödvändigt. Det finns där ändå, med automatiska tankar som: ”jag är ingenting värd, ingen tycker om mig, jag duger ingenting till”, säger Håkan Nunstedt. ?
Mot de automatiska tankarna hjälper inte förnuftet, men genom att patienten dokumenterar framsteg i portfolion blir den ett stöd i återhämtningsprocessen. Den hjälper också patienten att minnas och skapa struktur i sin situation genom att påminna om kommande aktiviteter. Vårdpersonalen använder portfoliometoden för att bland annat öka patientens delaktighet och inflytande i vården.??
Håkan Nunstedt har tidigare använt portfolion som pedagogisk metod i sjuksköterskeutbildningen. Nu har han gjort en första prövning av hur den kan användas i vården. Han har däremot inte studerat vilken effekt den har.
Läs mer: Ett lärande verktyg — Hur patienter med egentlig depression och vårdpersonal erfar och använder portfoliometoden inom psykiatrisk öppenvård.