”Austin är en otrolig tillgång”
”Jag tror att Austin tycker att jag kan vara lite snurrig. Det är ofta mycket saker vi ska ha med oss. Men han känner nog att jag tycker att det här är ett viktigt jobb och det smittar av sig”, säger Johanna Mårtensson. Foto: André de Loisted
Kära kollega

”Austin är en otrolig tillgång”

Tillsammans hjälper de barn att hantera sjukhusrädsla och sprider glädje och lugn bland unga som behandlas för hjärntumör. "Det är en lyx att få jobba med sin hund," säger konsultsjuksköterskan Johanna Mårtensson om sin älskade kollega Austin.

Varje år skrivs cirka 25 nya patienter mellan noll och arton år in på onkologen vid Barnkliniken i Lund där de behandlas för hjärntumör. Det är dramatiskt för både patienterna och deras familjer. Johanna Mårtenssons jobb är att underlätta sjukhusvistelsen och rehabiliteringen. Hon förklarar hur kroppen reagerar på cytostatika, koordinerar kontakter med vårdpersonal och informerar kompisar och pedagoger i förskola och skola.

– Jag är spindeln i nätet, kan man säga. Det är en speciell tjänst som finns på samtliga sex barnonkologiska centra i Sverige, säger hon.

För många barn är sjukvården både främmande och skrämmande. Johanna Mårtensson minns särskilt en flicka som inte ens vågade komma till inskrivningen. Det är i de patientkontakterna som hennes kollega Austin blir särskilt betydelsefull. Austin är en labradoodle på fyra år som har genomgått en ettårig utbildning till terapihund. Ungefär en dag i veckan arbetar han tillsammans med Johanna Mårtensson, som också är hans matte.

Kära kollega!

Foto: Getty Images.

Arbetskamrater har varit viktigare än någonsin under pandemin - snart kanske du kan krama dina igen?

I en serie artiklar under sommaren skriver Vårdfokus om er som har en alldeles särskilt varm och fin relation till någon på jobbet.

Det kommer bland annat att dyka upp berättelser om syskon, chefer och en terapihund.

Fortsätt ta hand om varandra på jobbet och sätt guldkant på er vardag tillsammans!

– Han är en otrolig tillgång när det gäller att skapa relationer. Barnen öppnar sig lättare för honom när de pratar om svåra saker, säger hon.

Små barn som behöver bearbeta sina känslor genom lek kan få lyssna på Austins hjärta eller bandagera svansen. De som tycker att det är obehagligt med stick eller att mäta blodtryck blir lugna av att ha honom i salen medan de undersöks.

– Och för tonåringar som är ledsna eller deppiga är det skönt att bara klappa honom en stund.

På utbildningen fick Austin lära sig tricks som att kasta tärning, spela basket och följa kommandon via gester. Det gör att han förutom att leka med patienterna kan hjälpa till med sjukgymnastiken.

– Särskilt de som tappat funktioner efter operationer kan få ökad motivation av att träna med Austin. De som har problem med talet får känna att de har kontroll genom att ge honom kommandon, och om någon behöver öva upp rörligheten i en arm kan de kasta bollar till honom. För vissa är det värdefullt att bara komma ut på en promenad, hålla i kopplet och skingra tankarna. Det går bra även för dem som sitter i rullstol, säger Johanna Mårtensson.

Han är väldigt tillgiven. Jag tror att särskilt tonåringar som förlorat funktioner efter operation känner att han inte dömer dem för att de till exempel pratar annorlunda än tidigare eller för att de har svårt att gå.

Johanna Mårtensson om Austin

Men det är inte helt okomplicerat för djur att arbeta inom vården. Av hygienskäl måste Austin bada med ett speciellt schampo innan passet börjar. På sjukhuset slussas han in utifrån till ett särskilt rum, dit patienterna kommer inifrån avdelningen. Dessutom behöver kliniken beakta till exempel allergier, smittorisk och säkerhet.

– Om något akut händer, som gör att jag måste rycka in och vårda patienten, finns det ett särskilt kommando som innebär att han går och lägger sig på sin filt. Det är en viktig del i hans utbildning, säger Johanna Mårtensson.

Men hon måste förstås också ta hänsyn till Austins arbetsvillkor.

– Jag är hans skyddsombud. Jag skulle aldrig utsätta honom för något han inte tycker om. Att träffa svårt sjuka patienter kan vara ansträngande och det märks genom att han blir trött. Då måste vi pausa.

Det är också viktigt att han får en avkopplande och meningsfull fritid.

– Vi promenerar mycket i skogen och tränar agility. Det tycker han är jättekul!

Johanna Mårtensson och Austin

Relation till varandra: Kollegor på jobbet, matte och husdjur på fritiden.

Ålder: 42 år (Johanna), 4 år (Austin).

Arbetsplats: Barnkliniken i Lund.

Hur är Johanna på jobbet? ”Jag tror att Austin tycker att jag kan vara lite snurrig. Det är ofta mycket saker vi ska ha med oss. Men han känner nog att jag tycker att det här är ett viktigt jobb och det smittar av sig”, säger Johanna Mårtensson.

Hur är Austin på jobbet? ”Pigg och glad. Han har en lugnande effekt på barn och det blir lättare att skapa en relation till patienterna med hjälp av honom. Ibland tycker jag nästan att han verkar lite mallig”.

Det bästa med Johanna? ”Det är nog att jag ger honom godis efter utfört arbete. Han är en riktig godisgris”, säger Johanna Mårtensson.

Bästa med Austin? ”Han är väldigt tillgiven. Jag tror att särskilt tonåringar som förlorat funktioner efter operation känner att han inte dömer dem för att de till exempel pratar annorlunda än tidigare eller för att de har svårt att gå”.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida