Avdelning för självskadande kvinnor stängs

Avdelning för självskadande kvinnor stängs
Sofia Åkerman.

Sjuksköterskan Sofia Åkerman tycker det är bra att patienterna flyttas från rättspsykiatrin.

17 februari 2014

Den 1 april stängs Sveriges enda öppna avdelningen för självskadande kvinnor. Talludden är en utslussningsavdelning, har fem vårdplatser och är en del av den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

I stället ska kvinnorna vårdas i sina hemlandsting, och det tycker Sofia Åkerman är positivt. Hon är sjuksköterska och författare till boken ”Slutstation rättspsyk” och tycker att kvinnorna inte hör hemma inom rättspsykiatrin.

– Generellt är kunskapen om den här patientgruppen väldigt låg och det är skälet till att kvinnorna skickades till rättspsyk från början. Men det är inte där de ska erbjudas vård, utan inom allmänpsykiatrin, säger Sofia Åkerman.

Tror det blir bäst på sikt

Hon ser ändå en risk att kvinnorna kommer i kläm om beredskapen att ta emot kvinnorna inte är tillräckligt god.

– Jag säger inte att det kommer att bli lätt, för allmänpsykiatrin har tappat kunskap när patienterna skickats bort, men långsiktigt tror jag att den här gruppen kommer erbjudas bäst vård där, säger Sofia Åkerman.

Uppdraget slutfört

Talludden är en villa i hemlik miljö och många av patienterna har vårdats där i långa perioder –för långa enligt verksamhetschefen Anita Åkesson.

– De patienter som vårdas på Talludden har kommit så långt i sin vårdprocess så att de inte är rättspsykspatienter längre. Det här är en patientkategori med unga kvinnor med eller utan brott. Det primära uppdraget är slutfört när man går från sluten avdelning till Talludden. De mår helt enkelt för bra för att vårdas där, säger hon till SVT Smålandsnytt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida