Avtalet för hyrsjuksköterskor stoppas i hela landet – ska prövas i domstol
Regionerna vill ha en gemensam prislista för hyrpersonal i vården. Men nu har förvaltningsrätten i Göteborg dragit i bromsen efter att bemanningsbolaget Dedicare krävt en överprövning. ”Avtalet rimmar inte med reglerna för offentlig upphandling”, menar företagets vd Eva Brunnberg.
Som Vårdfokus rapporterat i flera artiklar tidigare har regionerna gått ihop och infört ett gemensamt ramavtal för hyrsjuksköterskor och hyrläkare. Det innebär att alla regioner betalar samma ersättning, uppdelad i tre nivåer.
Syftet med ett gemensamt avtal är att få ned de skenande kostnaderna för hyrpersonal, och få mer kontinuitet i personalen. Det sista ska ske genom att införa en karenstid på ett år, från en anställning i en region till ett hyruppdrag i samma region.
Regionerna har uppgett att ersättningen till inhyrd vårdpersonal inte sänks i det nya avtalet. Det har ifrågasatts kraftigt från hyrsjuksköterskor.
Hyrsjuksköterskan Milo Bescher har tidigare sagt till Vårdfokus att det nya regiongemensamma avtalet innebär att den fria marknaden inom bemanningsbranschen avskaffas för sjuksköterskor och läkare.
Även bemanningsföretagen är negativa. Dedicare har avtal med 17 regioner. Efter att ha tittat igenom avtalen menar Eva Brunnberg, vd för Dedicare i Sverige, att ersättningsnivåerna i det nya avtalet är kraftigt sänkta.
Dedicare lämnade tidigare i veckan in en överprövning av avtalet till landets tolv förvaltningsrätter. Jönköping och Falun stoppade avtalet och nu har Göteborgs förvaltningsrätt fattat ett samordnat beslut och stoppat avtalet för alla regioner i landet tills det är prövat.
Domstolen skriver i sitt beslut att ”. . . Vad som hittills har kommit fram i målet kan ha inneburit att upphandlande myndigheter har brutit mot LOU på ett sätt som innebär skada för bolaget.”
LOU står för lagen om offentlig upphandling.
– Vi vill att de prövar vår sak innan upphandlingen. Jag hoppas att vi slipper gå till domstol och att regionerna avbryter arbetet. Vi hävdar att avtalsunderlaget som vi skulle lämna in anbud på inte rimmar med reglerna för offentlig upphandling, säger Eva Brunnberg.
Dedicare har inför och under upphandlingsprocessen informerat Sveriges kommuner och regioner, SKR, och regionerna om risken med att försämra villkoren i det framtida avtalet – men inte fått gehör.
– Med så tydligt försämrade villkor riskerar regionerna att stå utan leverans av sjuksköterskor och läkare, säger Eva Brunnberg.
Dedicares förhoppning är att regionerna nu avbryter upphandlingen och gör om den med bättre villkor.