HÖK 24

Avtalsförslag från medlarna kan komma i mitten av veckan

Avtalsförslag från medlarna kan komma i mitten av veckan
Annelie Söderberg, förhandlingschef Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett och Getty Images

Vårdförbundet förhandlar med arbetsgivarna med stöd av medlarna sedan början av april. Nu utvecklar förhandlingschef Annelie Söderberg var de står. ”Det går framåt”, säger hon.

Efter att Vårdförbundet i helgen markerat starkt mot arbetsgivarsidans sena yrkande fortsätter förhandlingarna. SKR vill idag inte kommentera Vårdförbundets kritik.

Det har gått trögt i avtalsförhandlingarna mellan arbetsgivarsidan Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona och Vårdförbundet under hela våren. Men riktigt på kollisionskurs hamnade de när arbetsgivaren i ett sent skede presenterade nya krav (så kallade yrkanden).  

Enligt Vårdförbundet så handlar kraven om regler som syftar till att lösa vissa situationer som händer sällan, som SKR delvis kopplar till Natomedlemskapet och har med krisberedskap att göra. Då vill arbetsgivarna öka möjligheterna att exempelvis i samband med viss utbildning låta medarbetare arbeta flera dygn i sträck, byta arbetsplats och till och med ort utan vila eller övertidsersättning.

”Kraven var grumliga”

Så som Vårdförbundet tolkar kraven vill arbetsgivarsidan göra avvikelser som riskerar att försämra både arbetstiderna och arbetsmiljön för medlemmarna. 

– Det gick helt stick i stäv med vårt yrkande om hållbara heltider. Kraven var också ganska grumliga. Vi reagerade kraftigt och talade om att det här måste bort. Vi såg också att vi stod så långt ifrån varandra att det inte fanns något annat att göra än att använda oss av vår möjlighet att begära medling, säger Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef. 

Nu handlar förhandlingen mycket om att sätta staket runt SKR:s och Sobonas yrkande. 

– Vi förhandlar nu för att kraftigt minimera möjligheten att använda regeln samt att minska konsekvenserna av den. Detta för att säkra medlemmarnas skydd och arbetsmiljö, säger Annelie Söderberg.

Fakta om förhandlingen

  • Drygt 77 000 medlemmar i Vårdförbundet, i samtliga yrkesgrupper, berörs av att kollektivavtalet HÖK22 har sagts upp och slutar gälla den 31 mars 2024.
  • Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om ett nytt avtal kallas avtalsrörelse.
  • Motparten i förhandlingarna är arbetsgivarparten SKR och Sobona, som företräder alla kommuner, regioner, samt kommunala bolag.
  • Medling är en metod för att försöka få parterna att komma överens. Metoden innebär att det utses utomstående personer för att hjälpa parterna att nå en uppgörelse.

Flera förbund reagerade kraftigt

Vårdförbundet är ett av sex förbund som samtidigt förhandlar om huvudöverenskommelser, HÖK24, med SKR/Sobona denna vår. Tre förbund har redan accepterat arbetsgivarens slutbud och skrivit avtal. Det är Läkarförbundet, Akademikeralliansen och Allmän kommunal verksamhet. Akademikeralliansen och Allmän kommunal verksamhet har inte vänt sig mot det nya arbetsgivarkravet. Men eftersom flera andra förbund reagerat så kraftigt, har de behövt lägga in den nya regeln som en tilläggsöverenskommelse, och inte i huvudöverenskommelsen, berättar Annelie Söderberg.

Vårdfokus har sökt Läkarförbundet med frågor om hur de ställt sig till kravet. Läkarförbundet kan i dagsläget inte kommentera det.  

Annelie Söderberg tycker att framsteg nu görs i förhandlingarna i förhållande till att de tidigare var i en låst position.  

– Det här är en viktig fråga för SKR, men också otroligt viktig för Vårdförbundet. Vi behöver säkra lösningar för att skydda våra medlemmar inom det arbete de gör idag. 

Samtidigt fortsätter förhandlingarna om Vårdförbundets ursprungliga yrkande där hållbara heltider är en viktig fråga. SKR och Sobona har under hela förhandlingen uttryckt att de inte har mandat att möta Vårdförbundet i en arbetstidsförkortning. Det står de fast vid, enligt Annelie Söderberg.

Medlarna har lämnat besked att de sannolikt kommer med sin hemställan i mitten av denna vecka. En hemställan från medlare innebär ett slutbud för parterna att ta ställning till. Normalt innebär en sådan hemställan ett bud som parterna endast kan anta eller förkasta, det vill säga att de inte har möjlighet att säga ja till vissa delar och nej till vissa delar.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida