Barnlös? Bra, då kan du jobba

12 januari 2004

Negativ särbehandling av småbarnslösa är min första tanke då jag hör talas om ett projekt i Landstinget Gävleborg. De låter heltidsarbetande med barn under åtta år sluta en timme tidigare varje dag för att kunna hämta på dagis. Sedan följer en skamlig känsla av missunnsamhet och för mitt inre ser jag hur massorna ställer sig upp som en enad småbarnsfamilj och skriker: Detta är positiv särbehandling av sönderstressade småbarnsföräldrar! Var tacksam för att någon vill skaffa barn! Vem ska annars betala våra pensioner och ta hand om oss när vi blir gamla?!

Och Herre Gud, kan jag inte unna dem en enda ynka timme om dagen så att vi inte behöver tillbringa ålderdomen i en jordhåla med rutten potatis som enda föda. Så klart att jag kan, men – om det nu är barnafödande som är det framtida välfärdsamhällets garant, borde det då inte vara lika självklart att singlar i fertil ålder fick gå en timme tidigare för att leta efter en partner att skaffa barn med? Och de äldre kollegerna skulle kunna hämta yngre kollegers barn på dagis så att de kunde ta igen sig och få mer energi till att göra fler barn.

Dessutom skulle barnen verkligen bli hämtade. I max-taxetider som dessa är det lätt att misstänka att den lediga
timmen används till annat än barnhämtning.

Om arbetstidsprojektet i Gävleborg var en isolerad företeelse hade det kanske varit lättare att acceptera. Men så har vi ju det där med ledigheter. Ta bara en storhelg som julen. Här är småbarn i det närmaste att likna vid hårdvaluta.
Varför är barns behov av sina föräldrar på julafton viktigare än en skinntorr 90-årings behov av sitt 60-åriga barn? När bestämdes det? Nej, hur viktiga, söta och välfärdsgaranterande barnen än må vara är det ingen naturlag att småbarnsföräldrar lägger rabarber på varenda storhelg. Rättigheten i Gävleborg är bra, det är bara ett problem: den gäller inte alla.

PS: Läste just att Landstinget Gävleborg avskaffat »småbarnstimmen«. Den kostade för mycket tyckte politikerna och jag blev brutalt påmind om att steget till kortare arbetsdagar för alla är långt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida