Barnmorskan: ”Det känns bra att vi har folkets stöd”
Amanda Lindell, barnmorska vid Alingsås mödravårdscentral är en av de 1 300 medlemmar som på tisdagen går ut i strejk. Hon undrar hur det ska gå för hennes patienter nu och känner att vissa saker kanske hänger i luften fortfarande. "Men å andra sidan är det alltid så. Allt bygger på att vi löser saker utanför systemet, men nu går det inte", säger hon.
Ett femtiotal medarbetare vid Alingsås lasarett, mödravården och 1177 samlades strax efter klockan 11 vid Nolhagsparken i närheten av sjukhuset. På vägen dit möttes de av hejarop från både läkare och allmänheten.
– Det känns bra att vi har folkets stöd. Det var en peppig stämning, även om det känns tudelat att gå ut i strejk. Det var vemodigt att lämna nycklar och passerkort till chefen och tråkigt att det skulle behöva gå så långt som till strejk. Men också absolut nödvändigt då det är för en god sak. Det är bra att vi har möjlighet att strejka när arbetsgivaren inte lyssnar, säger barnmorskan Amanda Lindell.
Stöd från patienterna
På hennes arbetsplats Alingsås mödravårdscentral arbetar cirka tio barnmorskor. Alla utom en är uttagna i strejken. Barnmorskan som utför rutinultraljud fortsätter att arbeta tre dagar i veckan för att upprätthålla patientsäkerheten. Gravida har ombokats till omkringliggande barnmorskemottagningar för sina besök.
– Det kan bli resor på flera mil för dem. Men alla jag har informerat säger att de stöttar oss i vår kamp, säger Amanda Lindell.
Som barnmorska undrar hon hur det ska gå för hennes patienter nu och känner att vissa saker kanske hänger i luften fortfarande.
– Men å andra sidan är det alltid så. Allt bygger på att vi löser saker utanför systemet, men nu går det inte.
Sedan 26 april har Amanda Lindell och hennes kollegor inte fått jobba över på grund av övertids- och mertidsblockaden. Ombokningar av patienterna har skötts av teamsamordnarna på de olika mottagningarna.
– Vi är vana att samarbeta med de andra enheterna och brukar täcka upp för varandra. Nästa vecka börjar semesterperioden och de mindre mottagningarna skulle egentligen ha flyttat till oss i Alingsås, men så blir det inte nu.
Fem barnmorskemottagningar berörs
Hanna Jorlöv är en av fyra huvudskyddsombud för regionhälsan i Västra Götaland. Sedan januari i år arbetar hon fackligt på heltid och sitter även i styrelsen för Vårdförbundet avdelning Västra Götaland. Hon ingår i den lokala konfliktorganisationen inom sin förvaltning som nu tagit ut fem barnmorskemottagningar i strejk. Totalt omfattas 38 barnmorskor, varav fem är förtroendevalda.
Strejkvarslet på barnmorskemottagningarna har inte behövt förhandlas med arbetsgivaren, utan gäller i sin helhet.
– Vi har vänt och vridit på det här innan för att det inte ska vara samhällsfarligt. Vi har till exempel gjort undantag för ultraljudsbarnmorskorna. Men visst kommer patienterna bli påverkade genom att de får åka längre, men jag tror att de hellre vill ha pigga och glada barnmorskor som vet vad de gör så att det inte blir fel.
Under de 14 år Hanna Jorlöv har varit barnmorska, varav 12 år inom mödravården, har det skett stora förändringar.
– Tidböckerna är alltid fulla och det finns inte samma pauser som tidigare. Även om inskrivningarna har minskat de senaste tre åren så är det mer som ska göras vid varje besök. De gravida mår sämre, de kan ha olika grundsjukdomar eller behöver mer psykosocialt stöd. Det läggs in nya uppdrag i besöken, men inget tas bort och tiden för varje besök är den samma som tidigare, säger Hanna Jorlöv.
Hon märker också att de gravida är mer pålästa och kräver mer av vården.
Barnmorskor är den grupp som arbetar mest deltid inom Vårdförbundet, omkring 60 procent av alla barnmorskor jobbar inte heltid. För sjuksköterskor ligger den siffran på 30 procent.
– Många barnmorskor inom förlossningsvården arbetar inte heltid, men även i öppenvården. Bara på min arbetsplats arbetar två tredjedelar deltid, säger Hanna Jorlöv.
Att så stor del av medlemmarna inte orkar arbeta deltid är ett av Vårdförbundets starkaste argument för arbetstidsförkortning, och den största stridsfrågan i årets avtalsrörelse då SKR och Sobona säger blankt nej till det.
Hoppas på en lösning
Amanda Lindell hoppas att arbetsgivaren nu kommer att lyssna och vara tillmötesgående för de yrkanden som Vårdförbundet har lagt. Helst med allt, men hon har förståelse för att man får ta det gradvis.
– Enligt vår mening är det inte några överdrivet dramatiska saker. Jag hoppas att vi kan komma till en lösning som passar alla, säger hon.
Att det blir en förändring är nödvändigt menar Amanda Lindell som själv gått ned till 90 procent för att orka med jobbet och samtidigt få ihop livspusslet.
– Arbetsbelastningen och stressen ökar hela tiden och jag hör om kollegor som byter bransch helt för att det är för tufft. Då måste det göras något för oss som är kvar och för de som ska komma i framtiden.
De berörs av konflikten
Den 25 april inleds Vårdförbundets blockad för övertid, mertid och nyanställningar. Drygt 63 000 medlemmar i samtliga regioner samt Capio Sankt Görans sjukhus, AISAB, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset berörs av blockaden i första omgången.
Den 20 maj utökas blockaden till att omfatta ytterligare runt 5000 medlemmar i 29 kommuner.
4 juni tas runt 2000 medlemmar i fem regioner och på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus ut i strejk. De berörda regionerna är Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Västerbotten och Östergötland.
Samtidigt hävs nyanställningsblockaden inom samtliga regioner och på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.
Den 11 juni utökas strejken med ytterligare cirka 1 300 medlemmar inom vård- och hälsocentraler och mottagningar i de fem uttagna regionerna samt även i Region Värmland.
Blockaden och strejken gäller för sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor, det vill säga samtliga av Vårdförbundets medlemsgrupper.