Blandade reaktioner möter förslag om AT

Socialstyrelsen vill införa ett system med AT-tjänstgöring för sjuksköterskor. Men reaktionerna är blandade.

4 mars 2002

»Ett bra sätt för nyutexaminerade sjuksköterskor att skaffa sig en ökad klinisk säkerhet.« »Jag är tveksam, utbildningen får inte akademiseras ännu mer.« »Rätta till praktiken i stället!«

Åsikterna är minst sagt delade om Socialstyrelsens förslag att nyutexaminerade sjuksköterskor ska gå en sex månader lång at-tjänstgöring och genomgå ett nationellt prov innan de får sin legitimation.

Mer klinisk erfarenhet behövs
Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall är positiv:

– Socialstyrelsens undersökning av nyutexaminerade sjuksköterskors yrkeskunnande visar att det finns behov av mer klinisk erfarenhet.

Kristina Malm Janson har företrätt Vårdförbundet i den arbetsgrupp på Socialstyrelsen som arbetat med frågan. Hon menar att förslaget – med sina brister – är det hittills bästa förslaget för att tillgodose behovet hos nyutbildade sjuksköterskor av en bättre introduktion på arbetsplatsen.

Men utbildningsminister Tomas Östros är kritisk. När frågan kom upp på ett forskarseminarium som Svensk sjuksköterskeförening, SSF, anordnade i början av februari sade han sig vara mycket tveksam till Socialstyrelsens förslag.

– Sjuksköterskeyrket är ett praktiskt yrke. Man får inte från skolans sida överlämna den praktiska delen av utbildningen till arbetsgivarna, säger han till Vårdfacket.

Hett diskussionsämne
Den föreslagna AT-tjänstgöringen var också ett hett diskussionsämne när Vårdförbundets nätverk med sjuksköterskestudenter samlades i Stockholm för en tid sedan.

»Det här är en smygförlängning av praktiken.« »Vi har knappt handledare i dag – varifrån ska handledarna till AT-tjänstgöringen tas?« »Vi vill kvalitetssäkra utbildningen som den är i dag, till exempel är praktikperioden väldigt olika lång, från 15 till 41 veckor«, var några av de argument som luftades i diskussion.

Också hos andra intressenter är meningarna delade. Landstingsförbundet är kritiskt, Kommunförbundet försiktigt positivt, Läkarförbundet tycker att underlaget är för dåligt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida