Röntgen

Blev ett par under utbildningen – nu har de startat egen röntgenklinik

Blev ett par under utbildningen – nu har de startat egen röntgenklinik
Sanna och Aslan Farhadi framför den nylevererade MR-kameran. Foto: Pierre Pocs

Röntgensjuksköterskorna Aslan och Sanna Farhadi startade i höstas Sörmlands första privata röntgenklinik. Målsättningen är att inga patienter i länet ska behöva vänta på undersökning.

Aslan och Sanna träffades på röntgensjuksköterskeutbildningen i Örebro för snart fjorton år sedan. De umgicks flitigt, pluggade ofta tillsammans och blev under sista studieåret ett par. Sedan dess har de jobbat tillsammans i omgångar, i Sörmland, Stockholm och Västmanland. De har trivts bra inom regionsjukvården, men för fem år sedan väcktes tankar på att starta en egen röntgenklinik.

— Vi vill bestämma mer över hur vi arbetar. Men det mest avgörande för oss är det stora behovet av röntgenundersökningar, vår målsättning är att bidra till snabbare vård i Sörmland, säger Aslan Farhadi.

De senaste tre åren har paret slitit för att förverkliga sin dröm. De har jobbat inom den offentliga sjukvården, samtidigt som de skrivit affärsplan och budget, läst på om lagar och regler samt letat efter lokal.

Den perfekta lokalen

Det sistnämnda var den svåraste nöten att knäcka. Ett tjugotal lokaler besöktes, de flesta var bra men krävde omfattande och dyra renoveringar. Till slut hittade de en industrilokal i utkanten av Eskilstuna med rätt förutsättningar, som dessutom hade gott om parkeringsplatser och närhet till kommunikationer.

I november 2022 tog Seradkliniken, som företaget heter, emot de första patienterna. Aslan och Sanna Farhadi turas om att sköta de många uppgifterna, allt ifrån att göra undersökningar till patientadministration och att sitta i receptionen.

Paret har tagit in kapital från olika investerare för att finansiera hela projektet som uppgår till över 20 miljoner kronor. Magnetkameran utgör den största enskilda kostnaden.

Seradkliniken
MR-kameran på plats. Foto: Pierre Pocs

— Med vår magnetkamera kan vi utföra de flesta undersökningar. Det vanligaste är ortopediska och neurologiska undersökningar. Vi har korta väntetider, patienterna kan komma samma vecka som remiss, och får svar en vecka senare, säger Aslan Farhadi.

En växande verksamhet

Två erfarna radiologer är på plats två dagar i veckan för att skriva utlåtanden på undersökningar samt utföra ultraljudsundersökningar. Planen är att anställa mer personal när antalet undersökningar ökar, i första hand ytterligare röntgensjuksköterskor samt undersköterskor.

I dagsläget kan patienter komma till Seradkliniken via privata vårdgivare, försäkringsbolag, företagshälsovård eller via egenremiss och då bekosta undersökningen själv. Kliniken har i dagsläget inget avtal med Region Sörmland, som nyligen utökat med två magnetkameror och därför bedömer att man ska kunna kapa köerna på egen hand.

— Vi har kapacitet att hjälpa till om regionen bedömer att det finns ett behov, men det är inget som krävs för att vår budget ska gå ihop. Vi räknar med att verksamheten ska bära sig inom ett år och att vi sedan ska kunna växa, säger Aslan Farhadi.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida