Blodgivarna är fortfarande livsnödvändiga

Inom transfusionsmedicinen arbetar man mer med att dela upp blodkomponenter och filtrera blod än leta efter ersättningar, konstaterar biomedicnska analytikern Camilla Hesse.

? Det kommer nog att dröja åtskilliga år innan blod kan ersättas av syntetiska produkter. Man skrev en del om ett försök för några år sedan men det rann ut i sanden, säger Camilla Hesse, biomedicinsk analytiker inom transfusionsmedicin vid Göteborgs universitet i en kommentar till världsblodgivardagen.

Vårdfacket fångar Camilla Hesse på den 26 internationella kongressen för biomedicinska analytiker (IFBLS) på Älvsjömässan utanför Stockholm. Den startade i går och pågår veckan ut. Camilla Hesse är moderator på ett semniarium i transfusionsmedicin på onsdag.

? Det vi ägnar oss åt inom transfusionsmedicin är att dela upp blodet i olika komponenter, något vi började med på 1970-talet. Det nyaste där är att vi skiljer ut röda blodkroppar.  En givare kan på så vis donera till tre patienter: plasma till en, trombocyter till an annan och röda blodkroppar till en tredje. 

Camilla Hesse berättar också att de flesta blodlab i Europa numera filtrerar bort de vita blodkropparna från givarblodet.

? Genom att testa patienten för antigener behöver vi inte heller korstesta allt blod som ges ? så som vi alltid gjorde förr, säger analytikern Camilla Hesse.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida