Blodig juletid vid den kända bocken

Ambulanssjuksköterskan Erik Sandström möter mycket ond, bråd död på sina utryckningar. Han är hjälten i en rad deckare som utspelar sig i Gävle, skrivna av Mikael Ressem, själv sjuksköterska.
I boken Brustna hjärtans död kallas Erik Sandström till den stora, välkända halmbocken i december. Den har hittills klarat sig från pyromaner, men ett makabert brott har just upptäckts.
Författaren Mikael Ressem har själv erfarenhet från ambulansen, som sjuksköterska och chef. Idag har han ett chefsuppdrag inom kardiologin.

Hur kom det sig att du började skriva deckare?
— Jag har alltid skrivit, det ha varit ett sätt att hantera verkligheten som den har sett ut. Att få fly in i en värld där man får bestämma allt är fortfarande en tröst och en tillflykt. Tidigare skrev jag nästan uteslutande poesi men någonstans efter vägen fick jag för mig att jag skulle prova att skriva en deckare. Och på den vägen har det fortsatt.

Av: Mikael Ressem Förlag: Lind och Co
Hur kommer du på de läskiga mordfallen?
— Berättelsen uppstår när den skrivs och jag förbereder det väldigt sällan. Sen tror jag att det förmodligen är läskigare när man läser än när man skriver
Berätta lite om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström?
— Erik Sandström är en väldigt skicklig ambulanssjuksköterska. Han är den som alla vänder sig till och som de förlitar sig på när situationen känns olöslig. Privat är han någon annan. Där är han sökande och rätt olycklig och hela hans identitet kretsar kring ambulansen.
Är Erik Sandström du?
— Nej, jag tror inte att jag har så många likheter med honom.
Är det en pojkdröm att vara med om så mycket äventyr som han?
— Erik Sandströms äventyr ligger rätt långt ifrån mina pojkdrömmar, mina drömmar handlade om helt andra saker.
Erik Sandström jobbar hårt, men privatlivet är rörigt och han tar ofta till flaskan. Och hur går det med kärleken till Karin, har de gift sig än?
— Han har ett beroende till bland annat alkohol, tveklöst är det så och det är det som hans, emellanåt rätt jobbiga, karaktär speglar. Hur det går med Karin besvaras i de kommande böckerna om Erik Sandström.
Försöker du förklara ambulanssjukvård och bedömningar i böckerna?
— Nej och det har aldrig varit syftet. Mina böcker är fiktivt skrivna för att underhålla, men det hindrar inte från att göra ambulansscenerna verklighetstrogna.
Du skriver deckare i snabbt tempo och arbetar samtidigt med chefsuppdrag i vården. Kan du berätta om dig och din adhd?
— Att ha adhd ger både bekymmer och egenskaper som man kan ha nytta av. Om någon skulle vara intresserad av att läsa om hur just min adhd ser ut och påverkar så finns det en hel bok som beskriver det.