Kompetensförsörjning

Bonus på 50 000 för den som rekryterar: ”Förskjuter ansvaret på ett märkligt sätt”

Bonus på 50 000 för den som rekryterar: ”Förskjuter ansvaret på ett märkligt sätt”
Hyrsjuksköterskan Michaela Lindqvist har tidigare arbetat i flera olika regioner som Kalmar, Gotland och Uppsala, och kan tänka sig att göra det igen. Skulle fler införa hyrstopp har hon en plan B. Foto: Privat.

Region Stockholm erbjuder nu en saftig bonus för den som kan värva en kollega – och få den nya sjuksköterskan att stanna. En förhoppning är att de hyrsjuksköterskor som just låsts ute ska nappa. Det tänker Michaela Lindqvist inte göra: ”Jag ser inget attraktivt i erbjudandet”, säger hon.

6 mars
Dela artikeln

Nu lockar Region Stockholm med en generös bonus för den som kan locka en sjuksköterska till akutsjukvården. Bonusen pytsas ut i två omgångar om alla förutsättningar uppfylls.

Grunden är att den som kan locka en sjuksköterskekollega att ta en fast anställning belönas med 10 000 kronor vid rekryteringen, och den nyanställde likaså. Om båda arbetar kvar efter ett år belönas den nya med ytterligare 10 000 kronor, och den som värvade med 40 000 kronor.

Vårdförbundet har blivit informerade om bonuspaketet som snart lanseras. Det ingår i en större satsning, som varje verksamhet väljer om de vill utnyttja och finansierar det inom sin egen budget.

Charlotta Dickman, intensivvårdssjuksköterska, förtroendevald i Vårdförbundet på Södersjukhuset i Stockholm.
Charlotta Dickman, intensivvårdssjuksköterska, förtroendevald i Vårdförbundet på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Privat.

– Regionen vill återigen minska behovet av hyrpersonal, jag vet inte för vilken gång i ordningen. Det här ska locka hit folk. Regionen ser det som ett erbjudande till oss som jobbar. Men vi är inte imponerade, säger Charlotta Dickman, förtroendevald för Vårdförbundet på Södersjukhuset i Stockholm, och intensivvårdssjuksköterska.

Som Vårdfokus tidigare rapporterat pausar Region Stockholm inhyrning av vårdpersonal från den första mars. Charlotta Dickman tror inte att de hyrsjuksköterskor som just stängts ute i den pågående pausen nu kommer att välja att bli fast anställda.

– Min tolkning är att man vill försöka svälta ut hyrpersonalen. De kommer inte komma tillbaka i första taget, det finns jobb i hela Sverige. Alla kan inte flytta på sig, men en hel del. Det som istället behövs är en avsevärt förbättrad löneutveckling.

Hon menar att det krävs att lönen fördubblas från ingångslönen fram till pension för sjuksköterskor.

– Sedan krävs minskad arbetsbelastning. Det behövs fler fast anställda för att stabiliteten i vården ska förbättras. Men det kommer inte att hända förrän löneutvecklingen förbättras.

Erbjuder sig att dela bonusen

Fast hon ifrågasätter hur effektiv bonusen kommer bli har hon själv lagt ut en förfrågan på Facebook. Där erbjuder hon sig att dela bonusen i två lika delar med den sjuksköterska som vill bli anställd.

– Det blev snarare en diskussionstråd än att kollegor kom rusande för att söka jobb. Någon har hört av sig och kanske är lite intresserad. Jag orkar inte fixa runt mer och leta folk, men mitt inlägg kanske inspirerar andra, säger Charlotta Dickman.

Som en del i satsningen höjs friskvårdsbidraget till 5000 kronor, vilket gläder Charlotta Dickman. Men det finns en annan del i paketet som hon är desto mer kritisk till. Regionen lanserar uttrycket förstärkningsersättning för fast anställda som tar flera övertidspass inom en månad.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Man ska ha arbetsvillkor som gör att man vill arbeta som sjuksköterska och stanna kvar. Det här är ett förkastligt sätt att locka oss att arbeta övertid. Heltid räcker, och de som gått ned i arbetstid har gjort det för att orka och hålla.

Enligt informationen till Vårdförbundet ska förstärkningsersättningen ge 2500 kronor per pass för den som arbetar två eller fyra pass övertid en kalendermånad.

– Det här är ett rent arbetsgivarbeslut och inget Vårdförbundet skrivit under på. Men vi har blivit väl informerade om processen och att de har ett åtgärdspaket.

Region Stockholms hr-direktör Ulrika Sundquist väljer att svara på Vårdfokus frågor i ett mail genom pressavdelningen.

Hon förklarar att satsningen görs för att öka andelen egna medarbetare och att varje sjukhus beslutar själva om de har behov att använda rekryteringsbonusen i hela eller delar av verksamheten.

”I enlighet med uppdrag i Region Stockholms budget pågår ett intensivt arbete med syfte att minska andelen inhyrd bemanning. Hälso- och sjukvården ska präglas av kontinuitet, vilket är bra för både patienter och medarbetare”, svarar hon.

Många hyrsjuksköterskor vittnar om att de inte fått sina uppdrag förlängda eller pass inbokade efter den 1 mars. Det har väckt oro både hos dem och hos den fast anställda personalen. Men Ulrika Sundquist menar fortfarande att det inte handlar om en hyrpaus.

Varför läggs inte pengarna på löner till de redan fast anställda sjuksköterskorna?

”Minskningen av inhyrd bemanning kommer att möjliggöra investeringar på regionens egna medarbetare och deras arbetsmiljö.”

En del i paketet är en ny högre övertidsersättning. Vill ni att er fast anställda personal ska arbeta övertid?

”Långsiktigt vill Region Stockholm ha en stabil och varaktig bemanning och i möjligaste mån undvika övertidsarbete. Om behov av övertid uppstår under våren finns möjlighet att använda en så kallad förstärkningsersättning utöver den ersättning som utgår enligt kollektivavtal”, skriver Ulrika Sundquist.

Hyrsjuksköterskan tänker inte nappa

Hyrsjuksköterskan Michaela Lindqvist har de senaste två åren haft uppdrag på Södersjukhuset i Stockholm.

När hon hör om bonusen hon och en fast anställd sjuksköterska skulle kunna få blir hon bara irriterad.

– Jag kommer absolut inte ta en fast anställning för den bonusen. Upplägget säger ingenting om vad de erbjuder i månadslön, schemaupplägg, arbetstid eller löneutveckling. Det är en liten klumpsumma, i stället för att satsa på att höja grundlönerna. Jag ser inget attraktivt i detta erbjudande, säger hon.

Hon tror att det lossnar med uppdrag och oroar sig inte.

– I dagsläget finns ett stort behov av hyrpersonal för att kunna hålla vårdplatser öppna. Ska vi kunna vårda vår befolkning kan man inte dra ned på vårdplatser.

Hon har tidigare arbetat i flera andra regioner som Kalmar, Gotland och Uppsala, och kan tänka sig att göra det igen. Om regionerna följer efter varandra med hyrstopp har hon en plan B.

– Jag lämnar hellre yrket än tar en fast anställning om arbetsvillkoren inte är bättre än så här. Jag älskar mitt yrke, men med den här arbetsmiljön håller man inte ett helt yrkesliv och det är inte värt det. Då prövar jag något annat.

Michaela Lindqvist arbetar själv fackligt och poängterar att arbetsgivaren ansvarar för det systematiska arbetsmiljöarbetet, löner, arbetstider, bra scheman och möjlighet att ta ledigt när man behöver.

– Bonusen förskjuter på ett märkligt sätt ansvaret för rekrytering från arbetsgivare till medarbetare. Fast anställda sjuksköterskor ska värva, själva stanna kvar, och bidra till att den nyanställda stannar kvar.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida