Brittiska sjuksköterskor kräver rekordhöjda löner – varslar om strejk

Nu protesterar sjuksköterskorna i Storbritannien högljutt över sina löner och den försämrade patientsäkerheten. Precis före jul kommer de strejka i två dagar. Efter att ha halkat efter i löneutvecklingen det sista decenniet, kräver de nu 5 procents löneökning – utöver inflationen, som ligger på dryga 11 procent.
Två dagar, den 15 och 20 december, kommer sjuksköterskor över hela England, Wales och Nordirland att gå ut i strejk, organiserad av fackförbundet Royal College of Nursing, RCN. Fackförbundet är ett av världens största fackförbund för sjuksköterskor och barnmorskor, och närmar sig en halv miljon medlemmar.
Det är den andra, och största strejken i fackförbundets historia. Fackförbundet menar att medlemmarna har fått nog av ”att tas för givet, av osäkra bemanningsnivåer och att de inte har kunnat ge patienter den vård de förtjänar”. Men de bemöts hittills kallt av regeringen som säger att deras lönekrav inte är rimliga. Eftersom det brittiska sjukvårdssystemet, National Health Service, NHS, är statligt är det regeringen som är motpart i löneförhandlingarna.
Reallönerna har sjunkit
RCN har kunnat visa att erfarna sjuksköterskors reallöner sjunkit med 20 procent de senaste tio åren när inflationen räknats in, enligt en analys av ekonomikonsultbyrån London Economics. Facket trycker hårt på att de därmed arbetar gratis en dag i veckan.
Årets löneökningar till sjuksköterskor i England ligger på 4,75 procent i genomsnitt, vilket facket poängterar snabbt äts upp av den skyhöga inflationen.
Förra året, efter det hårda arbetet under pandemin, fick vårdpersonalen 3 procent i löneökning, medan lönerna för resten av den offentliga sektorn frystes. Sedan dess har inflationen rusat och fackförbundet menar att sjuksköterskorna har en ”enormt pressad ekonomisk situation”.
Röstade om strejken
Missnöjet bekräftades när fackförbundet bjöd in till omröstning om strejk för att kämpa för bättre löner och säkrare vård. Medlemmar runtom i landet röstade i november igenom förslaget, även om resultatet i England bara gav lagligt stöd att strejka vid hälften av vårdinstitutionerna.

– Strejk är alltid sista utvägen, men vi har blivit ignorerade för länge nu. Det här utnyttjandet av sjuksköterskorna kan inte tolereras längre. Våra medlemmar har fått nog. Att vänta sig att sjuksköterskor ska arbeta en dag i veckan gratis är helt oacceptabelt, säger Pat Cullen, RCN:s generalsekreterare på förbundets sajt.
Sammanlagt tas 100 000 sjuksköterskor ut i strejken, som kommer att beröra en fjärdedel av sjukhusen och vård- och omsorgstjänsterna i England och nästan alla i Nordirland och Wales. Bland dessa märks ledande barnsjukhus och cancercentrum. Totalt berörs 76 sjukvårdsinrättningar. Akut sjukvård kommer dock fortsätta ges.
Lista på undantagen vård
Enligt den brittiska lagstiftningen får inte livsuppehållande vård drabbas av en strejk. Fackförbundet har presenterat en lista på verksamheter som kommer undantas, exempelvis cellgiftsbehandling, dialys, intensiv- och neonatalvård. Andra verksamheter kommer att ha en minskad bemanning motsvarande natt- eller juldagsbemanning.
Strejken förväntas slå hårt exempelvis mot planerade operationer, som de inom ortopedin, och även mot kommunernas hälso- och sjukvård.
Några veckor före strejkvarslet bjöd fackförbundet in regeringen till formella löneförhandlingar. Men de har hittills fått nobben.
Hälsoministern Steve Barclay vill hellre se en dialog, och gick ut i en debattartikel i tidningen Sunday Telegraph och skrev att sjuksköterskefackets krav på en ”massiv” löneökning inte är resonabel eller överkomlig. Han menar att regeringen måste motverka inflationen och att så stora lönehöjningar skulle ”turboladda” inflationen.
Premiärministern avgick
Den brittiska statens ekonomi är hårt pressad efter pandemin och är ständigt omdebatterad i landet. Förra premiärministern Liz Truss fick hastigt avgå efter att regeringen föreslagit skattesänkningar, som fick kraftig kritik för att de skulle elda på inflationen och krisen.
Så möjligheten att tillmötesgå stora lönekrav verkar begränsade. Men hälsoministern poängterar att regeringen efterlevt den oberoende expertgrupp som arbetar fram löneförslag för sjukvårdspersonalen i NHS.
Det är långtifrån tillräckligt, enligt fackförbundet RCN, som menar att sjuksköterskornas nya krav inte bara handlar om att de ska få rättvist betalt, utan om den statliga sjukvårdens möjligheter att rekrytera och behålla tillräckligt många sjuksköterskor för att klara att ge en säker vård.
– Vi får höra att det inte finns pengar till löneökningar för sjuksköterskor. Samtidigt spenderas miljarder pund på tillfälliga lösningar som inhyrd bemanningspersonal för att hålla ihop sjukvården, säger Pat Cullen, RCN:s ordförande, i en kommentar på förbundets sajt.
Fackförbundet räknar med stort stöd från allmänheten under strejken, om ingen lösning hittats innan och den kan avblåsas. Sjuksköterskor är den profession som britterna litar mest på, enligt en färsk undersökning där 30 olika yrkesgrupper jämfördes i Ipsos Veracity Index.
RCN:s strejkvarsel har pausats i Skottland efter att regeringen där öppnat för förhandlingar.
Fakta brittiska sjuksköterskors löner
- I England och Wales har NHS:s vårdpersonal har fått en löneökning på i genomsnitt 4,75 procent i år. I Skottland strax över det och på Nordirland har sjuksköterskorna ännu inte fått årets löneökning, då landet saknar regering, rapporterar nyhetskanalen BBC.
- Ingångslönen för nya sjuksköterskor är strax över 27 000 pund om året, rapporterar BBC, vilket motsvarar ungefär 341 000 kronor.
- I genomsnitt har reallönerna för sjuksköterskor sjunkit med 6 procent mellan 2011 och 2021, när inflationen räknats bort, enligt London Economics. Erfarna sjuksköterskor har drabbats värst i kåren, med 20 procent. Det ska jämföras med 4,6 procent nedåt totalt för arbetskraftsmarknaden.
- Den statliga vården, NHS, bedömer att det saknas över 47 000 sjuksköterskor bara i England. (Källor: Royal College of Nurses, NHS, London Economics, BBC, gov.uk)