Budskapet till politikerna i Kronoberg är tydligt: stort missnöje med lönen

Våra löner är för dåliga! Det var budskapet från ilskna medlemmar i Vårdförbundet i en debatt i går i Växjö med politiker i landstinget

15 februari 2006

– Ni pratar så mycket om att det är viktigt att våra yrken uppvärderas – jag har väntat på det i över 30 år, förgäves. Gör något i stället för att bara prata!

– Vet ni egentligen vad vi gör. På min narkosavdelning finns det en sjuksköterska med specialistutbildning som bara tjänar
19 800 kronor.

– Ni säger att lönen ska sättas i lönesamtal mellan chef och anställd, men hur ska det gå till när chefen inte har mandat. Hon kanske säger att jag har varit duktig när jag tagit på mig nya arbetsuppgifter och att jag är värd mer. Sedan säger hon att jag får 300 kronor i lönehöjning med motiveringen att det inte finns mer pengar.

Det här var några av  rösterna i den debatt som Vårdförbundet anordnade i går kväll. Ett 70-tal landstingsanställda medlemmar från Växjö och Ljungby mötte de ledande politikerna från landstingets personalutskott, ordföranden Mayken Nilsson (s), vice ordföranden Bruno Edgarsson (c) och ledamoten Suzanne Frank (m).

Återhållen ilska

Och det var en debatt som präglades av ett starkt missnöje hos vårdförbundsmedlemmarna. Eller snarare en återhållen ilska. Dels över lönen, dels över bristen på framtidsstrategi. Och inte minst, känslan av att politikerna inte förstod vad de gör och det ansvar de har.

– Våra yrken måste uppvärderas lönemässigt jämfört med andra yrken. Om någon i industrin gör ett fel är det ingen människa som drabbas, men om jag gör ett fel kan patienten dö. Och hur många yrken finns det där man kan dömas i domstol om man gör något fel, sa en sjuksköterska.

”Finns inte mer pengar”

Vad var då budskapet från politikerna? Ja, att de tre hade full förståelse för ilskan, att de höll med om att yrkena behöver uppvärderas, men att de inte kan göra mycket eftersom det inte finns mer pengar.

Samtidigt fanns det en viss självkritik hos politikerna. De erkände att medarbetar- och lönesamtalen inte fungerar, att det inte finns någon långsiktig strategi i landstinget för olika yrkesgrupper samt att det finns stora brister både när det gäller kompetens- och personalutveckling.

Slutintrycket är dock att de 70 vårdförbundsmedlemmarna lämnade mötet med känslan av att de egentligen inte fått svar på några av sina frågor och, kanske, mer ilskna än före mötet.

– Jag tycker inte att jag fått några svar, mer än att det inte finns några pengar. Det känns hopplöst, sa en av sjuksköterskorna på medicin i Växjö, Hanna Brentel, efter mötet.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida