Covid-19

Buss på smittspridningen! Nya tag ska få fler att vaccinera sig

Buss på smittspridningen! Nya tag ska få fler att vaccinera sig
Sjuksköterskan Pia Nyström ger en dos Pfizer till Nora Lindahl, som fick tips av sin mamma om bussen. Foto: Per Bengtsson

Slutspurten inför 29 september har börjat. Nu ges vaccinationer på drop-in-mottagningar vid centralstationer, turistattraktioner och fotbollsmatcher. "Det är enda sättet att öka vaccinationsgraden", säger sjuksköterskan Pia Nyström, som arbetar i en ambulerande buss som denna vecka står i Kungsträdgården i Stockholm.

Det är glest mellan fällstolarna i Kungsträdgården. Kim Beijar, 68, solar i ensamhet under de femton minuter som nyvaccinerade patienter uppmanas vänta innan de försvinner i lunchmyllret.

Det är andra dagen som Mobila Doktorns buss, lastad med Pfizer-vaccin, står parkerad i centrala Stockholm. I bakgrunden skymtar kungliga slottet och ett par hundra meter bort hålls öppningsceremonin i riksdagen. Det är därför tungt beväpnade poliser patrullerar i kvarteret.

— Jag promenerade förbi av en slump och passade på att ta min andra dos, säger Kim Beijar.

Orolig för biverkningar

Den första tog han på en idrottsplats i Hallonbergen den 22 juni.

— De skulle höra av sig när det var dags igen, men nu har det gått nio veckor, så jag tog chansen här i stället.

Kim Beijar passade på att ta sin andra spruta i Kungsträdgården. ”Jag gick förbi av en slump” säger han. Foto: Per Bengtsson

Han hör till dem som tvekade att ta sin första spruta.

— Jag ville vara säker på att det inte fanns biverkningar. Men det verkar det ju inte finnas någon större risk för.

Förra sommaren smittades han av covid-19 och låg sjuk åtta-nio dygn.

— Jag hade feber, hosta och trötthet. Det var inte roligt.

I vaccinbussen jobbar sjuksköterskorna Håkan Eichwald och Pia Nyström. De turas om att injicera förbipasserande. Första dagen stannade ett 60-tal personer för att få sin första eller andra dos.

— Jag har jobbat på ambulerande vaccinmottagning hela sommaren i Stockholms ytterområden, framförallt i Södertälje. Men det här är första gången vi är mitt i smeten, säger Pia Nyström.

Sjuksköterskorna Håkan Eichwald och Pia Nyström gav 60 doser första dagen på drop-in-mottagningen i Kungsträdgården. Foto: Per Bengtsson

Av de patienter hon mött i den uppsökande vaccinverksamheten som Mobila Doktorn sköter på uppdrag av Region Stockholm uppger de allra flesta att de haft svårt att boka tider.

— Det har ju varit på gränsen till omöjligt. Så alla är väldigt tacksamma för att vi står här. Jag tror att det är enda sättet att öka vaccinationsgraden i samhället. De flesta som stannar till är spontanister och jag bedömer att det är något fler förstadosare hittills i innerstaden, säger Pia Nyström.

Vaccinationsklyftor i storstäderna

Enligt en uträkning som tidningen Svenska Dagbladet har gjort utifrån data från Folkhälsomyndigheten fanns det i slutet av augusti 450 platser i Sverige där mindre än hälften av den vuxna befolkningen var fullvaccinerad. Så kallade utsatta områden, som Järva i Stockholm och Angered i Göteborg, var överrepresenterade. Analysen visar tydliga ”vaccinationsklyftor” inom städerna. I Frölunda var 80 procent fullvaccinerade jämfört med 25 procent i Angered, skriver SvD.

Vid en presskonferens på onsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringen nu avsätter 40 miljoner kronor till uppsökande vaccinationsprojekt.

– Vi måste öka tillgängligheten i utmanande områden, säger hon.

Marie Morell, ordförande i sjukvårdsdelegationen vid Sveriges kommuner och regioner, beskriver strategin:

– Vi går in i en ny fas. Hittills har det handlat om massvaccinering. Nu kommer varje dos att ta längre tid och det kräver mer resurser.

Den senaste veckan har en mängd nya initiativ tagits för att nå ovaccinerade. I Kalmar har politikerna beslutat att skicka brev hem till de 30 000 invånare som ännu inte fått sin första dos, efter att jurister på Sveriges kommuner och regioner (SKR) gett klartecken att använda uppgifter i vaccinationsregistret trots att det inte finns en etablerad vårdkontakt. Liknande satsningar görs i flera andra regioner i landet. I Uppsala fick invånare över 50 år tidigt under pandemin postförsändelser med förbokade vaccinationstider, vilket anses vara en anledning till att skillnaderna mellan stadsdelarna är mindre där än i storstadsområdena.

På många platser erbjuds nu också drop-in-tider på kvällar och helger, särskilt i områden där en låg vaccinationsgrad har upptäckts. När vårdcentralen i Hedemora hade kvällsöppet förra torsdagen kom 80 besökare, varav de flesta tog sin första dos, rapporterar Dalarnas tidningar.

Besökte regemente och fotbollsmatch

I Landskrona har Mobila teamet i Region Skåne upprättat ett tillfälligt vaccinationscenter på en förskola. Inom kort kommer man även att finnas på centralstationen där.

— Vi har en hyrbil där vi packar in allt vi behöver: handsprit, hälsodeklarationer och annan utrustning, och så förstås kylväskan där vi håller koll på temperaturen. Att frakta vaccin är ju inte som att köpa en liter mjölk, direkt, säger sjuksköterskan Monica Ahlqvist Arvidsson, som är enhetschef och driftsansvarig för vaccinationsmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Monica Ahlqvist Arvidsson vaccinerade fotbollsfans på Malmö stadion. ”En toppenupplevelse” säger hon. Foto: Privat.

Vissa dagar följer även en administratör, som kan upprätta tillfälliga personnummer, med teamet som bland annat besökt P7 i Revingehed för att vaccinera nyinryckta rekryter.

– De flesta hade fått dos ett i sina hemkommuner, säger Monica Ahlqvist Arvidsson.

I helgen var hon själv på plats på Malmö stadion där Malmö FF mötte Norrköping i en allsvensk fotbollsmatch.

— Vi måste bli bättre på att nå män runt 50 år och nedåt. Då var en fotbollsmatch ett bra alternativ, säger hon.

Majoritet fick första dos

Vaccinationerna började strax före avspark och när publiken gick hem hade 42 personer fått en spruta mot covid-19.

— Man kan tycka att det inte låter så mycket, men det var faktiskt många som fick sin första dos. De flesta män i den här åldersgruppen säger att de inte hunnit tidigare på grund av att de jobbar eller har prioriterat andra saker. Men jag märkte också att det var ganska stor andel som var spruträdda. En av ordningsvakterna hade en lång utläggning om hur han blev skrämd i samband med en vaccination i barndomen.

Hur var stämningen på arenan?

— Jättebra. Det var faktiskt en toppenupplevelse att se alla fans som sjöng och var glada. Solen sken.

Kom det berusade personer som ville vaccinera sig?

— Ja, det är klart att det gjorde! Fotboll och pilsner – det finns ett lika-med-tecken mellan de två orden. Men vi skulle förstås inte vaccinera någon som var dyngfull. De måste ha fungerande mentala funktioner.

Var det någon som blev hetsad att ta sprutan?

— Ja, det var en kille ur ett supportergäng som blev mer eller mindre insläpad av sina kompisar. De ville att han skulle kunna följa med till Italien och titta på Juventus-matchen i Champions league. Och han ville vaccinera sig, motståndet var nog lite show.

Kommer ni att besöka fler fotbollsarenor?

— Mot slutet av matchen kom faktiskt en representant för Svenska fotbollförbundet och sa att det är klart att vi ska komma tillbaka när de öppnar upp för 20 000 besökare. Nu var det bara 5 000 på grund av restriktionerna. Vi får se om det blir så.

Olika regler om minderåriga

Nora Lindahl är elitidrottare och måste planera sin vaccination så att det inte stör tävling och träning. Foto: Per Bengtsson

I Kungsträdgården droppar det in enstaka personer som vill vaccinera sig. Nora Lindahl, 17, har fått tips av sin mamma om att Mobila Doktorns buss står parkerad i city. Som elitidrottare har Nora Lindahl varit tvungen att planera sina vaccinationer. Förra veckan deltog hon i Finnkampen där hon tog guld i 200 meter sprint.

— Efter första sprutan fick jag lite ont i armen och i kroppen, men hellre det än att bli sjuk i covid-19. Det hade stört min träning för mycket, säger hon och kliver in i bussen där Pia Nyström förberett sprutan.

Men först måste alla papper fyllas i. Både Nora Lindahl och hennes pappa visar legitimation. Reglerna kring minderåriga är inte helt tydliga, upplyser Pia Nyström.

— Det finns många hål i systemet. Men nu kör vi, säger hon och sätter vant sprutan i Noras överarm.

Regler för vaccination av minderåriga

Det finns tre olika alternativ för regionerna när det gäller covidvaccinering av ungdomar.

  • Vårdnadshavare medföljer vid vaccinationstillfället. Det räcker då med en vårdnadshavare och inget skriftligt intyg behövs.
  • Skriftligt samtycke från vårdnadshavare. Om det finns två vårdnadshavare ska underskrift finnas från båda vårdnadshavarna på samtycksblanketten
  • Mognadsbedömning. Om samtycke från vårdnadshavare saknas, kan vaccination under vissa omständigheter ändå genomföras. Personalen kontrollerar att den unga kan uppge namn och personnummer, har förstått och fyllt i hälsodeklarationen, har förstått informationen om vaccinationen och följer de direktiv som mottagningen har vid besöket.

Dagens Nyheter genomförde i början av augusti en enkätundersökning som visade att elva regioner i första hand krävde samtycke från vårdnadshavare, åtta regioner gjorde i första hand en mognadsbedömning och två regioner hade inte specificerat någon föredragen lösning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida