Sommarbemanning 2019

Bvc i Avesta helt utan sjuksköterskor efter midsommar

Bvc i Avesta helt utan sjuksköterskor efter midsommar
Bvc-sjuksköterskorna på Avesta familjecentral är så få att de inte hinner med att göra utvecklingskontroller på barnen. Arkivbild: Getty Images

Nu har de få bvc-sjuksköterskor som finns kvar på Avesta familjecentral i Dalarna fått nog av att ständigt vara för få. Samtliga har sagt upp sig. Till midsommar finns inte en enda bvc-sjuksköterska kvar.

Avesta familjecentral är södra Dalarnas största barnavårdscentral, med drygt 1 000 listade barn. Under det senaste året har enheten varit kraftigt underbemannad på sjuksköterskesidan.

Få tjänster tillsatta

Egentligen ska de vara fem bvc-sjuksköterskor på heltid. Flera har dock gått i pension, några har slutat av andra skäl. I dag är de bara tre kvar. Men samtliga arbetar deltid vilket innebär att endast drygt 1,5 tjänster av 5 är tillsatta.

Till sommarkartan

– Så har vi haft det länge. Vi har skrivit till divisionschefer och andra att vi behöver nyrekrytera och framför allt behålla de som vill jobba kvar. Men vi har inte fått några svar. Vi är så underbemannade att vi inte hinner göra det jobb vi vill. Då börjar man se sig om efter andra jobb, säger Jeanette Skinnrason som arbetar 50 procent som bvc-sjuksköterska och 50 procent som första linjens enhetschef på familjecentralen.

Hon är en av dem som har sagt upp sig. Hon lämnar verksamheten den 20 juni, det vill säga på midsommarafton. De två andra bvc-sjuksköterskorna går den 5 respektive 12 juni. Vad som händer sedan är det ingen som vet.

I ett mejl till Vårdfokus förklarar en av dem att situationen hade gått att lösa om de högre cheferna och politikerna hade lyssnat på dem. De har inte frågat dem som sagt upp sig om orsaken till det och vad som skulle kunna få dem att ändra sig. Exempelvis högre lön eller att restiden för den som har långt till jobbet räknas som schemalagd tid.

Högre lön och kortare resväg

”…blir man erbjuden samma arbete med 5 000 kronor mer i lön och bara 15 minuters restid så är valet inte så svårt att förstå”, skriver bvc-sjuksköterskan i sitt mejl.

Jeanette Skinnrason har i ett brev till Arbetsmiljöverket förklarat situationen, att det inte har skett någon rekrytering och att det inte finns någon långsiktig planering för hur familjecentralen ska bemannas med tillräckligt många bvc-sjuksköterskor.

– Med 1 027 inskrivna barn blir det väldig många per bvc-sjuksköterska, när vi är så få. Vi är överbelastade, säger Jeanette Skinnrason.

Hon berättar att det enda de i princip hinner med är att ge barnen deras vaccinationer. Några hembesök till nyfödda är det inte tal om och utvecklingskontrollerna uteblir helt.

– Det är otroligt frustrerande. Föräldrarna och barnen får inte det de har rätt till. Att vi har sagt upp oss beror till stor del på att vi som bvc-sjuksköterskor inte hinner med barnen, säger Jeanette Skinnrason.

Vårdfokus har sökt och mejlat frågor till såväl den tidigare som den nuvarande divisionschefen för primärvården i Dalarna utan att ha fått några svar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida