Cancerfonden. ”Stäng kommunala solarier”

Hudcancern har ökat kraftigt de senaste åren. Samtidigt driver över 60 svenska kommuner egna solarier. Dessa borde stängas snarast, menar Cancerfonden.

12 november 2013

Fallen av den allvarligaste formen av malignt melanom har fördubblats från år 2000 till år 2011. Solens UV-strålar och solarier är den främsta yttre riskfaktorn för hudcancer. Världshälsoorganisationen WHO:s organ för cancerforskning, IARC, klassar solarier som cancerframkallande. Därför är det orimligt att Sveriges kommuner fortsätter driva solarier, skriver två företrädare för Cancerfonden idag på DN:s debattsida.

Kommunernas solarier ligger i simhallar och sportanläggningar som förknippas med motion och sund livsstil. Det är extra olämpligt eftersom solandet kan uppfattas som hälsosamt, skriver debattörerna.

Det anses som speciellt skadligt att sola solarium som ung. Enligt IARC ökar risken för malignt melanom med 75 procent för den som solar solarium före 30 års ålder. Cancerfonden kräver en 18-årsgräns för solariesolande, vilket också föreslås i en statlig utredning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida