Barnmorskekrisen

Chefen för nya BB S:t Göran: ”Vi vill locka tillbaka dem som lämnat vården”

Chefen för nya BB S:t Göran: ”Vi vill locka tillbaka dem som lämnat vården”
Barnmorskan Hanne Fjellvang, tidigare enhetschef på SÖS förlossningsklinik, blir vårdenhetschef på nya kliniken på St Görans sjukhus och en del av ledarduon, som även består av verksamhetschefen Malin Thorsell, t.v. Foto: Capio S:t Görans Sjukhus

Den 1 april nästa år öppnar förlossningskliniken BB S:t Göran. Hanne Fjellvang, barnmorska och tidigare enhetschef på SÖS förlossningsklinik, blir vårdenhetschef på nya kliniken.

Varför tackade du ja till uppdraget?

– Att bygga upp en ny förlossningsklinik från grunden känns ju som en väldigt spännande utmaning. Jag ser fram emot att bygga tvärprofessionella team, och ser min roll som vårdenhetschef ungefär som barnmorskor brukar förhålla sig till födande. De ska känna sig sedda, trygga och respekterade. Då kommer en känsla av kreativitet och prestigelöst arbete tillsammans.

Var befinner ni er i processen?

– Det är mycket som händer just nu. Allt ifrån småsaker, som vilka hjälpmedel, vilken födelsepool och pilatesboll vi ska ha, till de större frågorna om framtagandet av riktlinjer, rutiner och flöden för våra enheter och samarbeten med andra enheter. Vi är också på väg in i rekryteringsprocessen just nu, annonsen för barnmorskor gick ut precis.

Hur många barnmorskor och barnsjuksköterskor ska ni rekrytera?

– Lite svårt att säga exakt ännu, det beror lite på hur många och vilka som söker. Vi kommer vara ytterst försiktiga i vår rekryteringsprocess, och sträva efter att få till en så jämn fördelning som möjligt från regionens sjukhus så att förlossningsvården fortsätter vara välfungerande. Många barnmorskor har ju lämnat förlossningsvården, och vården helt och min förhoppning är att några av dem lockas av att återvända.

Hur ska ni locka dem tillbaka?

– Vi blir en lite mindre förlossningsklinik, men med akutsjukhusets resurser. Jag tror att många lockas av att få jobba med helheten i mindre skala – antenatal, födande, eftervård och mottagningsverksamhet. Som medarbetare kan man då också bredda sin kompetens, det tror jag kan locka många att komma tillbaka.

Du sa upp dig SÖS för ett år sedan, på grund av arbetsmiljöproblem. Hur ska ni undvika att få problem på nya kliniken?

– Vi kommer att vara en platt organisation med korta beslutsvägar. Jag tror att tempoväxlingen kommer göra mycket för arbetsmiljön – att medarbetare kan variera sina pass. Ena dagen kommer de att vara i föderummet och andra dagen vara med den nya familjen på eftervården.  

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida