Nominerad till Årets vårdchef

Chefen som lyckades vända stämningen och anställa hyrsjuksköterskorna

Chefen som lyckades vända stämningen och anställa hyrsjuksköterskorna
Martina Gårder, vårdenhetschef på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, är nominerad till priset Årets vårdchef. Foto: Robert Preston

Någon skulle kunna undra om Martina Gårder kan trolla. Hon möttes av dålig stämning, grupperingar och fullt med hyrsjuksköterskor. ”Det var bara att ge allt”, säger Martina Gårder, som nu nomineras till Vårdförbundets chefspris.

Martina Gårder drog efter andan när hon kom till neurologkliniken på Capio St Görans sjukhus. Det var stökigt, otrevligt och med en arbetsmiljö på minus. Arbetsgruppen hade varit utan chef en längre tid och majoriteten av de fasta sjuksköterskorna hade flytt och ersatts av hyrsjuksköterskor.

Martina Gårder hoppades att kliniken skulle få nytta av hennes starka sidor, som skulle kunna förkortas mod, tillit och empati. Efter att ha stått i frontlinjen som vårdchef på en stor intensivvårdsavdelning hela pandemin, kände hon sig trygg med sin förmåga. Det här skulle gå att ordna.

Nu, 1,5 år senare, trivs personalen och utvecklas tillsammans. Många av hyrsjuksköterskorna har valt att avsluta sina uppdrag och ta fast jobb på kliniken.

– Sedan förra veckan är ingen inhyrd längre. Det är en milstolpe. Det är stor skillnad för verksamheten med tillsvidareanställda, som trivs, visar engagemang och utvecklar vården, säger Martina Gårder.

Negativt sorl avskräckte inte

Martina Gårder har inte trollat, men försökt lyssna och jobba hårt och medvetet.

– Det negativa sorlet här var påtagligt. Situationen avskräckte mig inte, utan jag kunde till och med känna förståelse. Patienterna hos oss har ett stort omvårdnadsbehov, som också kallas vårdtyngd. Det visade sig i arbetsmiljön både fysiskt och psykiskt.

Nu är Martina Gårder nominerad till Vårdförbundets pris Årets vårdchef.

 – Jag känt mig som vinnare sedan jag fick veta att både mina chefskollegor och även den fackliga representanten tänkte nominera mig. Jag går i ett lyckorus.

Vårdförbundspriset 2023

Vårdförbundspriset delas ut varje höst av Vårdförbundet i samarbete med Folksam. Prissumman på 500 000 kronor ska stötta medlemmar som ”engagerar sig, utvecklar och genomför en tydlig förbättring till en personcentrerad nära vård”.

Samtidigt delas också priser ut till Årets vårdchef och Årets studenthandledare.
Vinnaren utses vid en prisceremoni den 28 november.

Som ny började hon med att intervjua runt tio personer på kliniken för att snabbt få en inblick.

– Jag kom med tillit till personalen, en vilja om att arbeta med mjuka värden och bygga arbetsmoral. Jag har från första dagen älskat arbetet att leda arbetsgrupperna framåt. Det var bara att ge allt.

De började med daglig utcheckning i anslutning till arbetspasset. För att skapa tillit gjorde de feedback-övningar, charader, spelade kort och speglade varandra. Dessutom startade Martina Gårder etikcafé för reflektion.

– Jag kom också med en lekfullhet. Det har jag med mig efter att ha arbetat med svårt sjuka barn, där var det var direkt avgörande. Några tyckte säkert att det var obekvämt i början, men jag tror att det stärker gemenskapen att kunna växla mellan allvar och humor.

De har skapat trivsel med nya traditioner som Luciatåg, pepparkaketävling och pumpatävling.

Martina Gårder ville däremot inte ”hitta på en massa nya arbetssätt”.

– Vården är förändringstrött. Vi ska istället förstärka det som fungerar bra och arbeta med vår inställning där det brister. Det är viktigt att lyfta de medarbetare som kämpar för att stärka vården, inte favorisera men bekräfta.

Ett exempel är att månadens medarbetare utses.

– Det kan röra sig om en person som gjort extra insatser för att introducera nyanställda. Tanken är både att de ska känna sig sedda och som inspiration för andra. Det är ett fantastiskt fint gäng.

Lönefrågan kom alltid upp

När hon i början pratade med de som sagt upp sig kom också lönen alltid upp som ett skäl. Hon förstod att de behövde arbeta med löneutvecklingen. Hon fick lov att komma med goda argument uppåt för att lyckas med det.

– Jag vågade lova att jag kommer att kunna bygga en arbetsplats där medarbetarna vill stanna. Som tur är har jag lyckats. Jag har blivit kallad för Pippi Långstrump på många arbetsplatser, “stark och kan lyfta en häst”.

På avdelningarna vårdas patienter med neurologiska sjukdomar, som Parkinson och MS, men akut stroke är vanligast.  Personalen försöker möta alla individers olika behov, vare sig det är i ett svårt samtal vid en nydiagnostiserad kronisk sjukdom eller i att hjälpa den hemlöse med alkoholdemens.

Hon beskriver det som magiskt att se hur synsättet förändrats och vården blir mer och mer personcentrerad.

– Det är också viktigt att kunna skratta tillsammans. Av och till är det lite tokigt hos oss, men alltid med värme och omsorg. Glädje kan ta fram det friska i stället för det sjuka, och patienternas resurser.

Talar många av världens språk

Hon beskriver medarbetargruppen som ”spretig på ett positivt sätt”.

– Fördelen med en blandning av personligheter är att vi kan möta olika behov. Personalen kan många av världens olika språk. Jag vill att vi ska få upp flaggor för att visa den bredden.

Martina Gårder lyfter också fram sina två biträdande chefer.

– Jag är otroligt imponerad över hur skeppet hölls flytande tidigare. Vi har från start arbetat väldigt nära varandra. Det var viktigt för mig att vi skulle bli en tillgänglig, närvarande ledningsgrupp, som står kvar i svåra situationer när det blåser.

Fakta Martina Gårder

Ålder: 43 år

Familj: Man, två barn och hund.

Aktuell: Nominerad till Vårdförbundets pris Årets vårdchef.
Gör: Vårdenhetschef för tre slutenvårdsavdelningar, öppenvård och dagvård på Neurologiska kliniken, Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. På kliniken arbetar 110 omvårdnadspersonal varav närmare 50 sjuksköterskor. 

Utbildning: Utbildad undersköterska, sjuksköterska och intensivvårdssjuksköterska. Studerat Ledarskap och organisationsutveckling på Karolinska Institutet.

Karriär: Arbetat i somatisk, psykiatrisk och intensivvård. Haft ynnesten att arbeta i livets början och i livets slut med både vuxna och barn. Planerat och genomfört flytt av intensivvården på gamla Karolinska till nya Karolinska. Chef på Karolinska Universitetssjukhuset på IVA och LIVA (långtidsintensivvård för barn) och BIMA. Kort period som chef på Sophiahemmet.

Boktips: Mod att leda av Brené Brown. För att lyckas som chef behöver du bejaka dina egna behov. Att reflektera är också arbete, det är i reflektionen det kreativa sker, vilket är jätteviktigt för mig. 

Förebild: Oj, flera, men starka kvinnor är spännande. Tess Söderberg, psykolog och forskare inom teamarbete, öppnade nya perspektiv för mig. Monika Neukirchen, expert inom ekonomisk psykologi och ledarskap, en berättare, mötesmästare, ledarutvecklare och idag min chefscoach.

Motivering:

”Med lugn och varsam ledarstil skapar Martina Gårder engagemang och arbetstrivsel. Det fanns en tid när arbetsplatsen beskrevs som stökig. Så är det inte längre. Kanske bidrar hennes förmåga till reflektion och hennes självkännedom till att trivseln numera är hög och att hyrpersonal tackar ja till tillsvidaretjänster. Att sjuksköterskorna roterar mellan slutenvård och öppenvård är en av framgångsfaktorerna. En annan är att den här prestigelösa chefen får medarbetare att våga utmana sig själva och pröva nytt. Som chef är det viktigt att skapa förutsättningar att göra ett bra arbete. För henne innebär det att få medarbetarna att se och utveckla sina styrkor. Att personalen – tack vare partnerskapet – vet mer om patienterna än tidigare är ett gott tecken på att verksamheten är på väg mot den personcentrerade vård som är hennes mål.”

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida