Chefernas stöd gjorde Rachel trygg i ledarskapet – trots påhoppen

Kärleken förde henne från Etiopien till Sverige. Nu är Rachel Bergman chef på Aleris specialvård. Men hennes väg till ledarrollen har kantats av hinder och rasism.
Hon är precis där hon vill vara just nu. Som ny enhetschef på Aleris specialvård i Sollentuna har Rachel Bergman just börjat sätta sig in i vad tjänsten innebär. Men det här inte hennes första chefsjobb, hon kommer från en liknande tjänst på Karolinska universitetssjukhuset.
– Jag känner mig helt trygg i rollen nu, säger hon med stolt röst och med knappt märkbar brytning.
Men låt oss backa bandet. Vägen till en chefsposition har varken varit kort eller självklar för en sjuksköterska från ett land utanför EU, berättar hon. Stödet från flera chefer längs vägen har varit ovärderlig.
– Min första chef på Karolinska, Birgitta Andersson, fångade mig direkt. Hon såg att jag har ledaregenskaper, att jag kan ta tag i saker och lösa dem. Jag fick mycket tips och råd. Där och då fick jag känslan av att jag vill bli chef i framtiden, säger Rachel Bergman.
Sjuksköterskeutbildning i bagaget
Rachel Bergman var undersköterska på detta första jobb. Hon hade sjuksköterskeutbildning från Etiopien och hade jobbat i tre år som sjuksköterska där. För att bli legitimerad i Sverige behövde hon genomgå en kompletterande utbildning på ett år. Ett tag jobbade hon som flygplatskontrollant vid Arlanda och sedan som undersköterska – roller som hjälpte henne bli bättre på svenska språket. Efter att hon var färdig med kompletteringen började hon som hyrsköterska på Capio, vilket förde henne till många olika arbetsplatser i landet.
– Jag har jobbat från norra till södra Sverige med kirurgi, ortopedi, medicin, geriatrik och palliativ vård. Men mitt hjärta klappar mest för kirurgi. Jag gillar att följa en patients resa hela vägen.
Efter några år som sjuksköterska i Sverige kom suget att bidra till vården på en mer övergripande nivå. Att hennes första chef och numera mentor, Birgitta Andersson, tidigt sett hennes ledaregenskaper bidrog till självförtroendet.
– Jag blev jätteglad när jag fick ett chefsjobb på min första arbetsplats i Sverige, Karolinska.
Rasistiskt påhopp i sms
Men att hon skulle börja som chef på en plats där hon senast arbetade som undersköterska, visade sig uppröra några. Rachel Bergman fick ett anonymt sms med rasistiskt innehåll redan innan hon tillträdde, som att hon var ”det svarta fåret” och inte kommer att klara chefsuppdraget. Vissa befarade att hon skulle anställa ”hela Afrika”. Här blev stödet från hennes chef, Katarina Meijers, oerhört viktig för att ta sig igenom den tuffa tiden, berättar hon.
– Katarina var jättetydlig från början med att det är nolltolerans på Karolinska mot rasistiska uttalanden. Hon stod vid min sida hela tiden och det blev en utredning med HR och facket inkopplat. Hoppas att utredningen fortsätter även om jag inte är kvar.
Hur har allt detta påverkat dig?
– Jag hade inte upplevt rasism tidigare eller den typen av kommentarer. Nu såg jag att den världen fanns också. Det har nog gjort att jag är mer på min vakt. Men det har faktiskt också gjort mig till en starkare person.
Rachel Bergman bytte jobb till Aleris specialvård. Inte på grund av de rasistiska påhoppen, poängterar hon. Utan främst för att vara närmare familjen och sina barn.
– Och jag har fått bra stöd här på Aleris också hittills. Min nuvarande chef, Martina Blomster, är lugn, lyhörd och tillgänglig.
Vilka egenskaper tycker du var viktigast hos dina chefer i stort?
– Att de har haft en så stark etisk kompass. De har också haft ett stort engagemang och förstått att välmående och motiverade medarbetare är avgörande för att nå resultat.