Covidpatienter utsätts för riskfyllda iva-transporter

Antalet iva-patienter med covid-19 ökar nu under tredje vågen. Samtidigt behöver allt fler byta avdelning inom eller utanför regionen. Något forskning visar är förenat med extra risker.
När vårdpersonalen inte räcker till för patienter på iva-avdelningar tvingas man flytta patienterna till andra iva-avdelningar. Det sker både inom varje region och mellan regionerna.
Statistik som TT tagit fram genom Svenska intensivvårdsregistret, Sir, visar att de ökat nu under pandemins tredje våg.
– Det finns alltid patientsäkerhetsrisker med överflyttningar. Det är alltid önskvärt att inte behöva flytta patienter, säger Göran Karlström på intensivvårdsregistret, till TT.
Under den andra vågen i höstas märktes ett ökande behov av att flytta iva-patienter. I oktober låg andelen på 9,2 procent, i november 13,1 procent och i december 16,3 procent.
Efter årsskiftet avtog smittspridningen, men har sedan dess åter accelererat. Det har även förflyttningarna av de svårast sjuka patienterna som vårdas på intensiven. Motsvarande siffror är för januari 9,6 procent, februari 10,5 procent, mars 15,4 procent och hittills i april 19,2 procent.
Vårdfokus har tidigare skrivit om forskaren och intensivvårdssjuksköterskan Lina Bergman, som doktorerade mitt i pandemin om ämnet transporter av iva-patienter.
I studierna kom det fram att patienterna utsattes för många farliga situationer, som iva-personalen löste under transporten. Läs mer här.
– Alla intensivvårdssjuksköterskor vet att det är nervöst att köra iväg med iva-ekipaget. Det märks nu i den här covidtiden, som sätter mycket i vården på sin spets. Intensivvårdspatienter med covid-19 är väldigt sköra, framför allt respiratoriskt. Det är riskfyllt att flytta dem, sa hon efter disputationen.