Sjuksköterskeutbildningen

Dags för omdiskuterat slutprov för studenter

Dags för omdiskuterat slutprov för studenter
Diskussionen om NKSE har bland annat handlat om ifall slutprovet är på rätt nivå och har omvårdnad i tillräckligt stort fokus. Arkivbild: Gettyimages

Snart sätter sig drygt tusen sjuksköterskestudenter med NKSE – tentan som sätter tre års studier på prov. Många är nervösa i onödan, de flesta klarar den. Men Emilia Wallin vet hur det känns att snubbla på mållinjen.

Innan examen testar i dag 15 av 25 lärosäten sina sjuksköterskestudenters kunskaper med hjälp av NKSE, nationell kliniskt slutexamination, som bland annat Svensk sjuksköterskeförening varit med och tagit fram. Nästa provtillfälle är den 10 november.

Examinationen består av två delar: En praktisk ute i vården, där en handledare under tre timmar skuggar och bedömer studentens vård av en patient. Och en teoretisk salstenta, där det ingår läkemedelsberäkning och ett prov som bygger på patientfall.

Provet skapar stress

Bland studenter har stormat en del kring NKSE. Kritiken har bland annat handlat om att det bara är vissa universitetet och högskolor som använder sig av det här slutprovet och att provet skapar mycket stress nära inpå examen. Tentans uppbyggnad och frågor har också fått kritik.

Fakta: NKSE

  • Syftet med Nationell klinisk slutexamination är att testa studenternas kliniska kompetens.
  • Dryg 1000 sjuksköterskestudenter gör provet varje termin. Under ett år ges sex provtillfällen.
  • NKSE har funnits i drygt tio år. Det startade som en projekt mellan fyra lärosäten och svensk sjuksköterskeförening. I dag är 15 universitet anslutna.

Höstterminen 2020 gjordes en namninsamling med kritiska röster från hela landet, där den främsta kritiken handlade om att provet innehöll för lite omvårdnad och för mycket medicinska detaljer.

” Orättvis tenta med alldeles för irrelevanta frågor”, ”Sjukt orimlig tentamen”, ”Jag upplever att tentan inte speglar sjuksköterskans profession, vart är omvårdnaden?”, skrev några studenter som undertecknat namninsamlingen.

Någon som känner igen sig i det här är Emilia Wallin. Hon skrev själv NKSE hösten 2020 och hörde till den femtedel som kuggade på första försöket. Eftersom hon även missade första omtentan, ett fel på läkemedelsberäkningen som kräver 100 procent rätt, saknade hon 0,5 poäng på examensdagen. Chansen att göra en andra omtenta kom först en dryg månad senare.

Emilia Wallin. Foto: Privat

– Jag mådde så dåligt. Det var verkligen tufft. Jag ville inte vara med på examenstillfället. Men en lärare övertygade mig, jag skulle få ett stipendium för min uppsats och jag hade klarat allt annat. Men lite av glädjen var borta, säger hon.

Emilia Wallin tycker att slutexaminationens upplägg sätter orimlig press på studenterna och berättar om kursare som inte kunde äta på en hel vecka innan provet. Själv önskar hon att hon hade fått ytterligare en chans till omtenta lite snabbare, att hon inte hade behövt vänta till efter examen.

Så många klarar NKSE på första försöket

HT 2020: Patientfall: 83%, läkemedelsberäkning: 81%, praktiska delen: 94 %
HT 2019: Patientfall: 81%, läkemedelsberäkning: 79%, praktiska delen: 92%
HT 2018: Patientfall: 74%, läkemedelsberäkning: 78%, praktiska delen: 96%

Sjuksköterskan Ulrika Fallbjörk, lektor vid Umeå universitet och ordförande för NKSE-styrelsen, känner igen kritiken mot slutprovet. Hon förstår att det kan kännas nervöst och pressande att sätta tre års studier på prov. Men hon håller inte med om att nivån skulle vara för hög eller att frågorna inte är relevanta.

Ulrika Fallbjörk . Foto: Privat

– Kravnivån ligger på vad som kan förväntas av en nyexaminerad sjuksköterska. Det handlar om att kunna omsätta sina kunskaper från utbildningen, sätta det i ett sammanhang och tänka i ett helhetsperspektiv, säger hon.

Gamla NKSE-tentor har alltid funnits tillgängliga för studenterna att träna på. Inför årets slutprov har de ansvariga för NKSE även förtydligat informationen om den skriftliga tentamens delar på NKSE:s hemsida, för att göra det lättare för studenter att förstå vad som förväntas av dem.

Majoriteten klarar provet

Det är viktigt att komma ihåg att majoriteten klarar slutexaminationen på första försöket, många med god marginal, och får ett kvitto på att de är redo att börja arbeta, säger Ulrika Fallbjörk.

– Jag träffar väldigt många studenter som är stolta över att ha klarat NKSE. De känner att de vågar lita på sina kunskaper, att de fixar att arbeta som sjuksköterska. Sedan kan nerverna såklart spela in, det är tufft att göra ett slutprov. Men nivån ligger på den grundläggande kompetens som krävs av en nyfärdig, säger hon.

Till dig som ska göra NKSE

3 tips från Emilia Wallin

  • Inse att du inte kommer att kunna allt. 
  • Öva på gamla tentor. Då förstå du konceptet och hur frågorna är upplagda. 
  • Chansa! Jag fick två poäng för något jag trodde att jag hade hittat på. 

3 tips från Ulrika Fallbjörk

  • Stirra dig inte blind på gamla tentor, använd dem mer som instuderingsfrågor. Var medveten om att kunskapsläget och vården förändras. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad, exempelvis på vårdhandboken, lagar och författningar.
  • Tänk i ett helhetsperspektiv och tänk brett, exempelvis hur en vårdsituation du lärt dig kan appliceras på något annat sjukdomstillstånd.
  • Fokusera på vanligt förekommande sjukdomstillstånd, orörlighetskomplikationer och moment, exempelvis vad som är viktigt vid katetersättning, basala hygienrutiner och felvärden vid blodprovstagning.

Innan examen hade Emilia Wallin redan fått jobb som sjuksköterska inom Barn och ungdomspsykiatrin. Eftersom hon inte hade klarat NKSE och därför inte var färdig med utbildningen fick hon arbeta med undersköterskeuppgifter tills det var dags för tredje NKSE-försöket.

Läraren som stöttat henne, som kände till hennes frustration och nervositet, hörde av sig redan fyra dagar efter provtillfället och skrev med versaler i ett sms: DU HAR KLARAT DET.

– Det var en enorm lättnad. Äntligen kunde jag fira på riktigt och bidra på mitt jobb. Att få sätta sina kunskaper på prov i en sluttentamen är bra, tycker jag. Men NKSE är långt ifrån en vanlig tenta, säger hon.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida