Danska sjuksköterskor varslar om strejk
Om några veckor kan sjuksköterskor i danska regioner och kommuner gå ut i strejk om Dansk sygeplejeråd och arbetsgivarsidan inte lyckas hitta en lösning. Sjuksköterskornas krav: Ett stor lönelyft för alla.
Mitt under pandemin har fackförbundet Dansk sygeplejeråd förhandlat fram ett nytt avtal som gäller löner och villkor för sjuksköterskor anställda i danska kommuner, regioner och i staten. Som en del i processen fick förbundets medlemmar möjlighet att säga ja eller nej till avtalet. Svaret blev nej.
Dansk sygeplejeråd har därför inte sett någon annan lösning än att varsla om strejk, berättar förbundets ordförande Grete Christesen för Sygeplejersken, som är Dansk sygeplejeråds medlemstidning.
Synliggjorda av krisen
Varslet gäller 10 procent av medlemmarna anställda i kommuner och regioner och det kan träda i kraft från midnatt den 20 maj.
Grete Christesen berättar för tidningen att hon är medveten om att tillfället för en strejk inte är det lämpligaste. Pandemin är fortfarande högst kännbar i den danska sjukvården. Men varslet följer reglerna på dansk arbetsmarknad och coronakrisen borde – om något – ha fått samhället att inse värdet av sjuksköterskor, säger hon.
För det är den grundläggande snedvärderingen av yrket som medlemmarna fått nog av.
– I grunden handlar nejet om missnöje med löner som helt enkelt inte svarar mot sjuksköterskornas utbildning, ansvar och arbetsuppgifter, säger Grete Christesen till Sygeplejersken.
Fakta om danska sjuksköterskors löner
- Sjuksköterskelönerna i Danmark bygger både på tariffer och individuell lönesättning som beror på funktion och kvalifikation. Cirka 8 procent av lönen är individuell och förhandlas lokalt.
- Lönen består oftast av en grundlön enligt en lönetrappa plus diverse tillägg.
- En nyexaminerad sjuksköterska anställd i region får i nuläget en grundlön på 25 114 danska kronor, DKK (= 36 177 svenska kronor). Efter 8 år stiger lönen till 29 023 DKK och efter 10 år till 30 414 DKK.
- Till detta kommer det pension, ob och olika tillägg, som exempelvis ett centralt förhandlat tillägg på 726,72 danska kronor till sjuksköterskor anställda på akutmottagningar och medicinavdelning.
Källa: Dansk sygeplejeråd, www.dsr.dk
Lågt i lönetrappan
Enligt Dansk sygeplejeråd ligger sjuksköterskelönerna i Danmark 15-20 procent längre än lönerna i andra jämförbara yrken med motsvarande utbildningsnivå. Förbundet kritiserar också den danska Tjänstemannareformen, ett politiskt beslut från slutet av 1960-talet, där offentliga yrken placerades in på en lönetrappa. Ett beslut som låser fast sjuksköterskeyrket på en lägre lönenivå än likvärdiga mansdominerade yrken, enligt förbundet.
Lösningen på problemet med snedvärderingen av sjuksköterskeyrket ligger därför hos politikerna. Att lösa det vid förhandlingsbordet ser Grete Christesen inte som möjligt.
Dansk sygeplejeråd vill därför att parterna gemensamt ska gå till landets ledande politiker i Christiansborg för att försöka få till trepartsförhandlingar och ett gemensamt arbete för att få bukt med den historiska snedvärderingen av sjuksköterskornas löner.
Politikernas ansvar
Det ligger i sjuksköterskeyrket att ta ansvar, men det är arbetsgivare och politiker som ansvarar för att det finns tillräckligt med sjuksköterskor. Och högre löner är kärnan i att kunna behålla och rekrytera sjuksköterskor i framtiden, säger Grete Christensen till tidningen Sygeplejersken.
Fakta om de danska avtalsförhandlingarna
- Avtalet som förhandlats heter OK21 och gäller lön och villkor för sjuksköterskor i regioner, kommuner och staten.
- I början av maj varslade Dansk sygeplejeråd om strejk, efter att förbundets medlemmar i regioner och kommuner tackat nej till avtalet.
- Enligt gällande regler i förbundet ska medlemmarna få chansen att tycka till om stora avtal som förbundets ledning och kongress sagt ja till. Nu ska medlemmarna åter igen rösta - den här gången om medlarnas förslag till avtal.
- De aktuella löneökningarna är oförändrade från det första förslaget. De ska ge 5,09 procent för anställda i regionerna och 5,02 procent i kommunerna, men med diverse tillägg och avdrag. Läs mer om avtalets villkor för sjuksköterskor i regionerna och kommunerna på Dansk sygeplejeråds hemsida.
Källa: Dansk sygeplejeråd, www.dsr.dk
Tidningen har också intervjuat danska två sjuksköterskor som båda sagt nej till avtalet. De anser att deras förbund borde ha stått på sig mer i förhandlingarna. Nu är de beredda att gå ”all in” om det är vad som behövs. Deras krav och missnöje med lönerna är långt ifrån nytt. Men efter ett år med corona hoppas de på ökad förståelse.
”Naturligtvis ska sjuksköterskor göra sitt bästa under en pandemi. Det är inte på grund av vår insats under corona som vi ska ha en höjning till en anständig lön. Men nu borde det finnas en förståelse för våra krav. För pandemin har tydligt visat att sjuksköterskors kompetens är ovärderlig för ett samhälle”, säger sjuksköterskan Leila Lind Larsen till Sygeplejersken.