De får föda i nollgradig sal
Kvinnor i Bolivia åker ogärna till sjukhus för att föda. Barnmorskan Ulrika Rehnström förstår varför. I ett brev hem beskriver hon en
»Jag vet inte hur jag ska kunna få allt ändrat för att kvinnorna här ska få en bättre upplevelse av sin förlossning, bemötas med respekt, våga fråga, veta sina rättigheter och, viktigast av allt, våga och vilja komma till sjukhusen för att föda.«
Det skriver barnmorskan Ulla Rehnström i ett brev hem som en första rapport. Hon är utsänd av Sida för att introducera barnmorskor i den bolivianska förlossningsvården. Efter ett besök på ett mindre sjukhus i El Alto, en kåkstad nära La Paz, var hon djupt berörd:
»I går startade jag mina observationer och det var svårt och gripande. Jag led och tänkte flera gånger för mig själv: det här är inte sant. Jag förstår att kvinnorna föder hemma i värmen där de känner sig trygga (54 procent gör det).
Det var en mycket kall dag på sjukhuset, som ligger på 4 000 meters höjd, för det hade snöat på natten och inte ens sjukhuset har centralvärme. På natten kan temperaturen sjunka till noll grader i förlossningsrummen.
Här finns inga bindor, inget toapapper, inga trosor, inget vatten att dricka eller tvätta sig i, inget att äta, ingen smärtlindring, ingen omvårdnad, ingen som bryr sig, inga anhöriga, blod överallt.
Fyra kvinnor i samma rum med benen isär och underlivet blottat direkt mot dörren där alla, inklusive sjukhusdirektören, tittar in hela tiden utan att knacka och utan att göra något för kvinnorna. Inga skärmar, inga lakan att täcka med, ingen respekt.
I rummet fyra läkar- och fyra sjuksköterskestuderande, gynundersökningar av olika människor flera gånger i timmen men inga sterila eller rena handskar, de återanvänds tvättade och torkade. Kvinnorna är fastbundna vid gynstolen med huvudänden uppfälld och blir utskällda för att det är deras fel om barnet dör då de inte krystar.«
Historien har visat att mödradödligheten sjunker i länder där barnmorskor sköter förlossningsvården, men i Bolivia är det medicine kandidater som förlöser. I dag är mödradödligheten på sina håll 937 på 100 000 i landet, som är ett av Latinamerikas allra fattigaste.
Ulrika Rehnström ska nu arbeta för att få i gång barnmorskeutbildning igen, som hon säger att läkarna satte stopp för på 1970-talet.