Omvårdnad

De mäter tåtrycket vid behandling av sår 

<strong>De mäter tåtrycket vid behandling av sår</strong> 
Louise Raihle Lagnecranz och Lovisa Åhlin Billeskalns kan nu diskutera sårvård med specialiserade sjuksköterskor. Bild: Privat

Numera vet Lovisa Åhlin Billeskalns bättre hur hårt hon ska linda ben på patienter med sår. Till sin hjälp har hon en tåtrycksmätare. Genom kontakt i en app med specialiserade sårsjuksköterskor kan hon få stöd för sin bedömning.

Lovisa Åhlin Billeskalns är specialistsjuksköterska inom vård av äldre och arbetar i Ystad kommuns hemsjukvård. Den här våren satsar kommunen på ett sårvårdsprogram, ett samarbete med företaget Onemed, där det arbetar sjuksköterskor med inriktning på sårvård. 

Syftet är att öka kunskapen hos alla som arbetar med sårvård i kommunen. 

Lovisa Åhlin Billeskalns är erfaren som sjuksköterska, men uppskattar att nu få mer utbildning, och chans att diskutera patienternas sår och sårbehandling. 

– Utvecklingen går hela tiden framåt, både vad gäller utformning av förband och forskning kring sårbehandling, och hur hela patienten ska ges adekvat omvårdnad, och inte bara själva såret, säger hon.

Venösa och arteriella sår 

Som sjuksköterska i hemsjukvården ansvarar hon, tillsammans med läkare, för behandling av alla sorters sår. Det rör sig om venösa och arteriella bensår, diabetessår, kirurgiska sår och trycksår. 

För venösa bensår är kompression, genom lindning, avgörande för läkningen. Det underlättar återflödet av blod till hjärtat. Nu har hemsjukvården köpt in en tåtrycksmätare som hon och kollegorna tar med på patientbesöken. Den är lätt att packa ned och använda på plats. Med den mäter de cirkulationsstatus i foten.  

– Den nya mätaren är enkel och smidig att ha med sig. För att kunna göra en korrekt kompressionslindning behöver vi först mäta cirkulationen i benen. Annars finns det risk att man lindar “lagom hårt”, vilket kan bli förödande, säger Lovisa Åhlin Billeskalns. 

Sjuksköterskorna Lovisa Åhlin Billeskalns och Louise Raihle Lagnecranz och går igenom tåtrycksmätaren (men visar här på tummen istället för tån). Bild: Privat
Lovisa Åhlin Billeskalns och Louise Raihle Lagnecranz och går igenom tåtrycksmätaren (men visar här på tummen istället för tån). Bild: Privat

I programmet ingår utbildningar om sår, cirkulationsmätning och nya material, som förband och lindor. Dessutom används en app för att dokumentera såren. 

– Vi fotograferar, knappar in värdena på benen, och berättar hur vi lagt upp omvårdnaden, sedan chattar vi med sårsjuksköterskorna.   

Läkarna ordinerar behandlingen av såren, som sedan sjuksköterskorna, ofta med hjälp av undersköterskor utför. 

– Vanligen brukar jag föreslå behandling och förband för läkarna och de brukar lita på mitt omdöme. Jag uppskattar dialogen med sårsjuksköterskorna om val av behandling, det är utvecklande, säger hon.

Syfte att korta läkningstiden

Ingrid Bergh är enhetschef och en av initiativtagarna till satsningen på sårvårdsprogrammet. Hon hörde talas om programmet och tog referenser från en annan kommun som infört det. 

– De var eld och lågor. Deras kompetens har förstärkts, vilket lett till minskat lidande för patienterna och även frigjort resurser, säger hon. 

Sårvårdsprogrammet kommer att genomföras med statliga medel. 

– Syftet är att korta sårläkningstiden. För varje vecka som patienten slipper ha ett sår, så minskar vi lidande.  

Samtidigt är förhoppningen att det nya projektet ska spara tid och personalresurser. Ingrid Berghs bedömning är att patienternas sår tar ungefär hälften av hemsjukvårdens tid, inklusive bilresorna.

Fakta bensår 

Venösa bensår: Vanligaste bensårstypen. Dåligt blodflöde i venerna och svullna ben. Förband som bibehåller fuktigheten. Kompressionsbehandling. 

Arteriella bensår: Dåligt blodflöde i artärerna. Vävnaden får inte tillräckligt med syre och näring. Torra sår med specialförband. Smärtlindring – och operation om möjligt.   

(Källa: 1177) 

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida