Lön och villkor

De tar strid mot ojämställda pensioner

De tar strid mot ojämställda pensioner
Just nu kraftsamlas det för att få ojämställda pensioner högre på politikernas agenda. Arkivbild: Mostphotos

Orättvisa löner ger orättvisa pensioner. Men det handlar också om att orka jobba ett helt yrkesliv. På torsdag deltar Vårdförbundet i en manifestation för jämställda pensioner tillsammans med kvinnoorganisationer och andra som vill ha förändring.

Det är Sveriges kvinnolobby – en paraplyorganisation för kvinnorörelsen – som tagit initiativ till den gemensamma protesten. Jämställda löner har länge varit på organisationens agenda, som bland annat samordnar kampanjen ”lön hela dagen” för att uppmärksamma att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:12 jämfört med män med liknande jobb som får betalt hela dagen.

Nu riktas blickarna i stället mot pensioner, som skapar frustration hos allt fler berättar Sveriges kvinnolobbys generalsekreterare Clara Berglund. Det handlar både om att många kvinnliga pensionärer lever i fattigdom och att pensionerna är orättvisa.

Början på långsiktigt arbete

– Allt som gör att man har en ojämställd lön bidrar till att man sedan har en ojämställd pension, då ingår både orättvisa löner och deltidsabete. Och pensionssystemet utjämnar inte på något sätt detta utan förstärker snarare skillnaderna, säger hon.

Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby. Foto: Sveriges kvinnolobby

Enligt Sveriges kvinnolobby är kvinnors pensioner i dag 31 procent lägre än männens. Och med den takt som förändringen går i kommer pensionerna inte vara jämställda förrän dagens tonåringar lämnar arbetslivet.

Manifestationen på torsdag är startskottet för ett större upprop som syftar till att hålla liv i frågan under lång tid framöver, tills det blir förändring, berättar Clara Berglund.

Det Sveriges kvinnolobby vill se är en rejäl översyn av pensionssystemet, för att göra det mer jämställt, och att pensionsavgiften höjs för att det ska komma in mer pengar i systemet som kommer fler kvinnor till nytta.

Viktig fråga för Vårdförbundet

På torsdagens manifestation deltar flera olika kvinnoorganisationer, pensionärsorganisationer, politiska kvinnoförbund och fackförbund. Bland annat Vårdförbundet, där ordföranden Sineva Ribeiro ska hålla tal.

Jämställda pensioner har länge varit en viktig fråga för förbundet, berättar Jan Dahlström, förbundsombudsman som arbetar med villkor och förhandling.

När det gäller statens ansvar har förbundet bland annat stridit för att vårdanställda som slitit ut sig i arbetet ska kunna få sjukersättning en längre tid och slippa förtidspensionera sig. Detta föreslog också en statlig utredning i slutet av sommaren.

Just nu sitter Vårdförbundet i förhandlingar med Sveriges kommuner och regioner gällande tjänstepensionen, en viktig del av pensionen för Vårdförbundets medlemmar som enligt Vårdförbundet behöver bli högre.

Orka jobba längre

Frågan om pensioner handlar om rättvisa löner, men också att Vårdförbundets medlemmar ska orka arbeta ett helt yrkesliv, säger Jan Dahlström.

– Det här är ett brett område och det är viktigt att vi även jobbar med arbetsmiljön så att folk orkar jobba längre. Staten driver på för ett allt senare uttag av den allmänna pensionen. Då behöver vi också få till en bättre arbetsmiljö så att vi orkar.

Manifestationen på torsdag hålls på Stortorget i Stockholm, några kvarter från riksdagshuset. Svensk kvinnolobby kommer bland annat att jobba vidare med pensionerna genom ett projekt finansierat av nordiska ministerrådet, där pensionssystemen i de nordiska länderna ska jämföras.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida