Demonstrationer mot Nestlé och Body shop
i Göteborg och London

I helgen demonstrerade amningsorganisationer i både London och Göteborg för att informera om att Body shops produkter numera ingår i Nestlébojkotten.

 Det var i mars i år som Body Shop köptes upp av L´Oreal, ett kosmetikaföretag som till 26 procent ägs av Nestlékoncernen. Köpet innebär att företagets produkter nu omfattas av den bojkott som en rad ideella organisationer i världen driver mot det multinationella företaget Nestlé.

– Köpet har väckt starka känslor bland många som bojkottar Nestlé. Body Shops artiklar har för många känts som ett bra alternativ till annan kosmetika för sättet de tar fram sina produkter. De använder sig till exempel aldrig av djurtester, säger Marie Jansson, ordförande i Nafia.

I Göteborg var det den Nordiska arbetsgruppen för internationella amningsfrågor, Nafia, som delade ut flygblad och informerade om bojkotten. I London var Baby milk aktion, en medlemsorganisation i det internationella barnmatsnätverket Ibfan, the International baby food action network. Ibfan består av organisationer och enskilda världen runt som arbetar för att minska späd- och småbarnssjuklighet och död genom att skydda, stödja och främja amning.

Bojkotten startade 1977

Bojkotten mot Nestlé startade i USA 1977 och i dag är ett 20-tal länder anslutna. Sverige gick med 1981, samma år som WHO antog barnmatskoden (internationella regler för marknadsföring av bröstmjölksersättning) och Vårdförbundet deltar i bojkotten. Under några år på 1980-talet avbröts bojkotten, men när Nestlé fortsatte bryta mot koden återupptogs den igen.

– Nestlé fortsätter tyvärr att bryta mot den internationella koden, och informationen från företagen är dessvärre inte alltid pålitlig. Vill man ändå fortsätta att köpa produkterna kan man stödja bojkotten genom att undvika några av Nestlés helt egna storsäljande produkter i stället, föreslår Marie Jansson.

Hon exemplifierar med Nescafé, After Eight, Perrier, Zoega och Hemglass.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida