»Den nya lagen ger möjlighet att förändra«

Den nya arbetstidslagen är bra, anser Vårdförbundets chefsförhandlare Edel Karlsson Håål. Hon ser en möjlighet att organisera om sjukvården och utveckla teamarbetet.

1 september 2006

Edel Karlsson Håål är litet orolig för att arbetsgivare som utgångspunkt för anpassningen till den nya lagen vill göra så få förändringar som möjligt.

– I stället finns det nu möjlighet att utveckla verksamheten, bland annat se över vilken kompetens man behöver vid olika tidpunkter.

Utgångspunkten för vilken kompetens som behövs måste vara vårdtagarnas behov, poängterar hon. Har man till exempel en erfaren läkare, så räcker det kanske med en mindre erfaren sjuksköterska, och tvärtom. Det gäller att hitta bra lösningar utifrån verksamheten och i samråd med de anställda.

Edel Karlsson Håål tycker att grunden för den nya lagen är bra, att den ska ge en hälsosammare miljö. Samtidigt ser hon vissa problem i hur lagen ska tolkas, till exempel när dygnsvilan bryts.

– Hur ska man kompenseras om dygnsvilan bryts under beredskap genom att man pratar i telefon under fem-tio minuter? Och hur ska man räkna restiden om man blir inkallad under beredskap?

Restid är knappast någon vila och därför finns det anledning att fundera över om inte den ska bedömas som arbetstid, anser hon.

En annan fråga som det har blivit diskussion om gäller vilket nattarbete som kan vara farligt eller psykiskt och fysiskt påfrestande. Det svar som Edel Karlsson Håål har fått från arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting är att det inte finns något sådant jobb inom sjukvården.

– Jag tycker att den tolkningen är upprörande. De har centralt inte den kunskap som krävs för att göra den bedömningen och de borde inse att den bara kan göras lokalt, säger Edel Karlsson Håål.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida